Belföld

Uniós forrásokra számít az egészségügyi tárca

Az egészségügyre 30 milliárd, míg a szociális területre 10-12 milliárd forint uniós támogatást remél az Egészségügyi, Szociális és Családügyi Minisztérium - mondta az MTI-nek Jakab Ferencné, a tárca újonnan kinevezett címzetes államtitkára pénteken.

Az Európai Unióval még folynak a tárgyalások, de reményeik szerint megkapják ezt az összeget – tette hozzá az államtitkár, aki az uniós csatlakozást készíti elő a tárcánál. Elmondása szerint a pénzt a leghátrányosabb régiók fejlesztésére, alapellátásra, diagnosztikai programok kialakítására és műszerek beszerzésére fordítanák.

A tárcánál tartott tájékoztatón Csehák Judit leköszönő miniszter bejelentette, hogy Jakab Ferencé helyett a közigazgatási államtitkári feladatokat ezután Pordán Endre eddigi helyettes államtitkár látja el.

A leköszönő miniszter beszámolt arról: Jakab Ferencné feladata lesz, hogy a tárca munkakultúrájában és döntéshozatalában az unió elvárásaihoz igazodjon, továbbá a nemzeti fejlesztési terv és a népegészségügyi program irányítását látja majd el. Csehák Judit – elmondása szerint – a betegjogi, ellátottjogi és gyermekjogi közalapítványt vezeti a továbbiakban.

A leköszönő miniszter a létrehozandó közalapítványról kifejtette: jelenleg 50 betegjogi képviselő dolgozik, s rajtuk kívül mindössze 26-an foglalkoznak a gyermekek érdekvédelmével. Hozzátette: a képviselők a betegek érdekében eljárnak majd a kórházak, egészségügyi intézmények igazgatóságainál.

Csehák Judit elmondta: jelentős ügyfélforgalomra számítanak, az utcáról bekopogtatókat is fogadják. Abban is bízik, hogy a közalapítvány nem csak költségvetési pénzből működik majd, hanem számítanak majd például a személyi jövedelemadó egy százalékaira is. A miniszter korábban már beszámolt arról, hogy a tárca olyan közalapítvány létrehozását tervezi, amely jövő évtől a betegjogi képviselők foglalkoztatását végezné, és lehetővé tenné a gyermekvédelemben, valamint a szociális intézményekben működő ellátott jogi képviselők munkába állását, így a területen dolgozók létszáma és munkafeltételei is javíthatók.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik