Belföld

Nő a külföldiek kereskedelmi célú ingatlan-befektetési tevékenysége

Német és osztrák ingatlan-befektetési alapok tevékenysége nyomán 20 százalékkal nőtt a kelet-európai külföldi ingatlan-befektetések értékösszege az első félévben - olvasható a Jones Lang Lasalle ingatlanközvetítő vállalat friss jelentésében.

A 437 millió eurós új befektetéseknek mintegy a felét tették ki prágai vásárlások. Az év hátralévő részében viszont Lengyelországban vár nagy forgalmat az ingatlanforgalmazó iroda. “A befektetők összetétele gyakorlatilag nem változott, évek óta ugyanazokról a német és osztrák ingatlan befektetési alapokról van szó, amelyek elsősorban irodai és kiskereskedelmi helyiségekbe fektetik pénzüket. Ők az év hátralévő részében nagy érdeklődést tanúsítanak Lengyelország iránt” – írták a szakértők.

Az idén a kereskedelmi ingatlan-befektetések összértéke a várakozások szerint meghaladja majd a tavalyi, 1,05 milliárd eurós rekordot, amelyből Lengyelország 62 százalékkal részesedett. Hosszabb távon a Jones Lang Lasalle Moszkva jelentőségének növekedésével számol, mivel ott a piaci aktivitás és a bérleti hozam már jelenleg is meghaladja a lengyel, a cseh és a magyar fővárosét.

Prágában és Budapesten az iroda számítása szerint négyzetméterenként évi 252 és 215 eurónál érték el mélypontjukat az irodabérleti díjak, a varsói 271 eurós díj azonban még további csökkenés előtt áll. A moszkvai átlagos bérleti díj jelenleg évi 500 euró négyzetméterenként.

A bérleti aktivitás Varsóban bizonyult a leggyengébbnek, ahol 28 százalékkal csökkent 2002 első félévéhez képest. Moszkvában viszont 74 százalékos növekedés volt tapasztalható.

Közép-Kelet-Európában a nagy aktivitás ellenére is nehéz magas százalékban kiadott irodaépületet találni, mivel meglehetős túlkínálat van belőlük, amit a gyorsuló gazdasági növekedés ellenére sem tud a vállalkozások kereslete kielégítő szinten ellentételezni.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik