Belföld

Megugró import a magas folyó deficit hátterében

Továbbra is jelentős a folyó fizetési mérleg hiánya, ám a megkérdezett elemzők közül volt aki optimistán ítélte meg a deficit várható alakulását az év hátralévő részében.

Kaposi Zsolt, az OTP Bank Rt. elemzője hangsúlyozta, hogy a magas hiány ellenére az elmúlt hónapokban fokozatosan csökkent a deficit növekedésének üteme az előző évhez viszonyítva. Ennek ellenére továbbra is jelentős, mintegy 4 milliárd euró körüli év végi hiányt prognosztizálnak. “A fiskális politika enyhülő keresletélénkítő, illetve a második félévben várható keresletszűkítési lépései a folyó fizetési mérleg számaiban is tükröződnek majd” – vélte.

Kaposi Zsolt valószínűsítette, hogy a lakossági fogyasztás növekedési ütemének csökkenése mellett a külkereskedelmi egyenleg javul a jövőben. Hozzátette, hogy a külgazdasági konjunktúra is várhatóan 2003 második felében indul be, sőt a várakozásokkal ellentétben esélyt látott arra is, hogy ez a vártnál gyorsabb ütemben következzen be. “Mivel megfelelően sok szabad kapacitás van az országban, így egy élénkülő külgazdasági keresletre a hazai nagyvállalatok gyorsan tudnak reagálni” – tette hozzá.

A finanszírozási oldalról szólva Kaposi Zsolt hangsúlyozta: nem látni pontosan ma még, hogy a 428 millió euró Magyarországra érkező nem adóssággeneráló forrás mögött egyszeri, vagy több apróbb tétel, illetve esetleg néhány jelentősebb tulajdonosi hitel áll-e.

Kaposi Zsolt szerit nem lehet arra számítani, hogy a működőtőke-beáramlás a következő hónapokban is jelentős lesz. Ennek ellenére az elemző nem tartotta aggasztónak a finanszírozási oldal alakulását, tekintettel arra, hogy az idei privatizációs tranzakciókból is több száz millió euró bevételt remél a kormány. “A magas hiány ellenére a folyamatok korábbinál kedvezőbb alakulása a forint erősödését eredményezheti” – tette hozzá.

Nyeste Orsolya, a Postabank Rt. elemzője azt hangsúlyozta, hogy a folyó fizetési mérleg a piaci várakozásoknál kedvezőtlenebb lett, ám ez a hétfői külkereskedelmi statisztika nyilvánosságra kerülése után nem okozott sokkot az elemzőknek. “Negatívan értékelhető, hogy a külkereskedelmi mérleg tovább romlik, és az export év/év alapon tovább csökken” – tette hozzá.

Nyeste Orsolya említést tett a jelentősen megugró import kedvezőtlen hatásáról és nagyon gyengének nevezte az idegenforgalom teljesítményét. “Szinte az egyetlen pozitívum a finanszírozási oldalon jelentkezett” – mondta, utalva arra, hogy a nettó forrásbeáramlás júliusban fedezte a folyó fizetési mérleg hiányát. Kétségesnek nevezte azonban, hogy ez egy tartós folyamat része lenne.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik