Belföld

Medgyessy levelet írt a román kormányfőnek az aradi szobor ügyében

Medgyessy Péter levelet írt Adrian Nastase román kormányfőnek az aradi Szabadság-szoborcsoport ügyében, amelyben arra kéri a román kormányfőt, hogy támogassa a romániai magyarságot szándékának megvalósításában - tájékoztatta az MTI-t Gál J. Zoltán pénteken.

“Az erdélyi magyarság számára az aradi Szabadság-szoborcsoport a nemzeti öntudat, a szülőföldhöz való kötődés, a közös magyar-román történelmi múlt, az országaink és népeink közötti megbékélés jelképe” – idézett a levélből Gál J. Zoltán.

“A műemlék méltó helyére kerülésével a helyi magyarokban erősödhet az a tudat, hogy a romániai társadalomnak megbecsült és hasznos tagjai” – írta a kormányfő román kollégájának.

A miniszterelnök úgy gondolja: “ezen érzelmek és elvárások maximálisan összeegyeztethetőek azzal az európai értékrenddel, amelynek meggyökereztetésén a román és a magyar miniszterelnök együtt fáradozik”. Medgyessy Péter számára “személyes ügy és érzelmi kérdés az aradi Szabadság-szobor felállításának ügye”.

A hivatalos és a baráti találkozások szelleme is megerősítette őt abban, hogy a magyar-román együttműködés sikerre van ítélve. Bizakodással tölti el, hogy hozzá hasonlóan Adrian Nastase is az országaink közötti összekötő kapocsként tekint a romániai magyarságra – ismertette a levél tartalmát a kormányszóvivő.

Hétfőn vált kétségessé, hogy fel lehet-e állítani október 5-én Aradon a 13 vértanú tábornok emlékét megörökítő Szabadság-szobrot, miután a helyi szakhatóság leállította az emlékmű talapzatának építését, formai okokra hivatkozva. Ez azért volt meglepő fordulat, mert az előző csütörtökön Markó Béla, az RMDSZ elnöke személyesen tárgyalt Adrian Nastase miniszterelnökkel a Szabadság-szobor kérdéséről.

Akkor úgy tűnt, semmi sem állja útját annak, hogy az emlékművet a tervezett időpontban, október 5-én felállítsák. Markó Béla, a Romániai Magyar Demokrata Szövetség (RMDSZ) elnöke, Ion Iliescu román államfővel való tanácskozása után csütörtökön azt közölte: továbbra sincs esély arra, hogy a következő napokban folytatódjanak az aradi vértanúk emlékét idéző Szabadság-szobor felállításának felfüggesztett munkálatai. A szobor ügyében korábban Mádl Ferenc köztársasági elnök levelet írt Ion Iliescunak, Románia elnökének.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik