Belföld

Lukoil: a Molnak nincs esélye a szerb Beopetrol megvásárlására

A Lukoil október 1-ig aláírja a szerb kormánnyal a megállapodást a Beopetrol eladásáról, ezért a második jelöltnek, a Mol Rt.-nek nincs esélye a szerb vállalat többségi tulajdonának megvételére - közölte csütörtökön belgrádi sajtótájékoztatóján Vagit Alekperov, az orosz olajipari óriás elnöke.

Alekperov szerint a Beopetrol megvételéről folyó tárgyalásoknak október 1-ig kell befejeződniük, konstruktívak a megbeszélések a szerbiai gazdasági és privatizációs minisztériummal, ezért a második jelöltnek, a Mol-nak “nincs esélye” a Beopetrol megvételére.

A Lukoil kiszélesíti tevékenységét Szerbiában és Montenegróban is, de első lépésként az EU környezetvédelmi követelményeinek megfelelően korszerűsíteni fogja a Beopetrol töltőállomásait.

Az orosz cég elnöke hangsúlyozta, hogy a Lukoil korlátlan mennyiségben szállíthat olajat a szerbia-montenegrói piacra, s teljesen lefedheti ezt a piacot, de nem fog erre törekedni, mert olyan környezetben kíván tevékenykedni, ahol van konkurencia. (Szerbiában olyan félelmek fogalmazódtak meg, hogy a Lukoil dömpingárakkal tönkreteszi a legnagyobb szerbiai vállalatot, a NIS-t, illetve elsöpri a piacról a kisebb olajipari cégeket is).

Alekperov szerint a Lukoil már minden balkáni országban jelen van, s jelenleg vizsgálják annak a lehetőségét, hogy behozható-e gáz a térségbe. Reményei szerint 2005-ig a Lukoil a Gazprom után a második legnagyobb orosz gázszállítónak tornázza fel magát.

A Lukoil jelenleg nagyobb – 19 milliárd hordós – olajtartalékkal rendelkezik, mint a világ bármelyik olajipari vállalata. Tavaly több mint húszmillió tonna olajat exportált, és az olajszármazékok kivitele meghaladta a tízmillió tonnát – emlékeztetett Alekperov. Közölte, hogy a Beopetrol-INA vitája nem tartozik a Lukoil-ra, ugyanis a szerb vállalat megvételét a szerb kormány ajánlotta fel, ezért a szerb és a horvát kormányra tartozik a vita rendezése is.

A szerbiai privatizációs ügynökség augusztus végén jelentette be, hogy a Mol Rt. ajánlatával szemben a Lukoil orosz olajipari óriás nyerte meg a Beopetrol privatizációs tenderét. Az INA viszont évekkel ezelőtt perbe fogta szerbiai kereskedelmi bíróságon a Beopetrolt az 1990-ben eltulajdonított, 368 millió dollárra becsült szerbiai és koszovói ingatlanjaiért. Az INA azzal fenyegetőzött, hogy amennyiben a szerb kormány aláírja a Lukoillal a Beopetrol eladásáról szóló szerződést, akkor nemzetközi döntőbírásághoz fordul.

Áldott Zoltán, a Mol stratégiai igazgatója a minap úgy nyilatkozott, hogy a Mol-t továbbra is érdekli a szerbiai piac, s “lépni fog” abban az esetben, ha eredménytelenül zárulnak a megbeszélések a Lukoillal, de amennyiben az orosz vállalat mégsem áll el a Beopetrol megvásárlásától, azon lesz, hogy részt vegyen a NIS privatizációjában.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik