Belföld

Éjszaka sem szünetelő hajsza a svéd külügyminiszter gyilkosa után

Péntek reggelig nem hozott eredményt a svéd külügyminiszter asszony, Anna Lindh gyilkosa után második napja folytatott, éjszaka sem szünetelő hajsza.

A svéd rendőrség szóvivője pénteken reggel elmondta, a nyomozók főként olyan helyeken kutatnak, ahol gyakran fordulnak meg pszichikailag zavart, illetve kábítószerfüggő egyének. Fokozott ellenőrzéseket tartanak például a stockholmi pályaudvaron és a városi parkban, de egyelőre ezek sem jártak sikerrel.

A hatóságok továbbra is abból indulnak ki, hogy magányos gyilkosról van szó, esetleg olyan személyről, akit korábban erőszakos cselekmény elkövetése miatt egy vagy több alkalommal megbüntettek.

A politikusok személyi védelméért is felelős titkosrendőrség, a Sapo főnöke elutasította azt a nemcsak médiumok, de egyes politikusok által is hangoztatott felvetést, hogy le kellene mondania, mert az általa vezetett szolgálatot felelősség terheli Lindh asszony haláláért. Kurt Malmström, a titkosrendőrség főnöke a Dagens Nyheter című lap internetes kiadásának adott nyilatkozatában azt hangoztatta: semmilyen jel nem utalt arra, hogy Anna Lindh biztonságát bármilyen veszély fenyegeti. Ami pedig az ő esetleges távozását illeti, arról másoknak kell dönteniük – tette hozzá.

Az interjúból az is kiderült, hogy Svédországban ez idő szerint csak a miniszterelnök, valamint a királyi család összes tagja részesül éjjel-nappal testőri védelemben. A rendőrség cáfolta azt a sajtóhírt, amely szerint őrizetben tartana egy, a gyilkossággal gyanúsított férfit. “Csütörtökön este valóban letartóztattunk egy férfit, ám a kihallgatás során kiderült, hogy nem jön számításba (elkövetőként). Kizárt, hogy ő követte volna el a tettet” – mondta a Reutersnak Björn Pihlblad szóvivő.


Várhatóan több tízezren vesznek részt a péntek délutánra szervezett stockholmi nagygyűlésen, amelynek szónoka Göran Persson miniszterelnök lesz. Svédország több vidéki városában is lesz hasonló gyűlés azzal a céllal, hogy a résztvevők elítéljék az erőszakot és kiálljanak a demokráciáért.

Ami az euróövezethez való csatlakozásról vasárnap tartandó népszavazást illeti – amelynek kampányában Lindh asszony az “igen” határozott szószólója volt -, egy friss közvélemény-kutatás szerint péntek délelőttre nagyjából egyenlő arány alakult ki a megkérdezettek körében a támogatók és az ellenzők között. Korábban az utóbbiak hosszú időn át nyomasztó többségben voltak.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik