Belföld

Hazánknak fellendülést hoz a EU bővítés

Az EU keleti bővítése, valamint a világgazdaság várható élénkülése a hallei IWH gazdaságkutató szerint erősíti a kelet- és közép-európai fellendülést.

A térség nyolc EU-belépő állama jövőre 3,8 százalékos átlagos közös gazdasági növekedést könyvelhet el, az idei 3,1 százalék után – véli az intézet. Az élénk külkereskedelem és az EU-belépéssel kapcsolatos befektetések valószínűleg kiegyenlítik majd a csekélyebb bérnövekedés következtében szerényebb magánfogyasztást – állítja az IWH.

A kelet- és közép-európai belépők számára a konjunktúra kilátások 2004-ben, a világgazdasági környezet várható javulására tekintettel, kedvezőek. Különösen exportjuk növekedéséből profitálnak majd ezek az országok – véli a hallei gazdaságkutató.

A befektetések növekedéséhez a magáncégek, valamint a közfinanszírozású és az EU által megkövetelt befektetési programok is hozzájárulnak. Ezekhez külföldi befektetők és nemzetközi pénzintézetek is szükségesek, mivel maguknak az egyes államoknak, az államháztartási stabilitás megőrzése miatt, csak szűk játéktere lesz.

Lengyelország a nyolc belépő – vagyis rajta kívül még Észtország, Lettország, Litvánia, Szlovákia, Csehország, Szlovénia és Magyarország – gazdasági teljesítményének 50 százalékát mondhatja magáénak. A lengyel gazdaság az IWH szerint jövőre 3,5 százalékkal nő, az idei 2,8 százalék után. Ugyanakkor Észtország, Lettország és Litvánia gazdasága akár 6 százalékkal is nőhet 2004-ben – vélekedik a hallei IWH.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik