Belföld

A PSZÁF hadra kelt a befektetési szövetkezetek ellen

A Pénzügyi Szervezetek Állami Felügyelete (PSZÁF) a befektetési szövetkezetekkel szemben a törvényesség érdekében a Legfőbb Ügyészség fellépését kezdeményezte - tette közzé a PSZÁF legfrissebb hírlevelében.

A felügyelet 2003 első félévében jogosulatlan pénzügyi szolgáltatással kapcsolatosan 8 esetben indított új eljárást és 14 korábban indított eljárást lezárt. A korábban indult eljárások közül 3 esetben megállapította a jogosulatlan pénzügyi szolgáltatás tényét, eltiltotta a tevékenységet folytatót, és feljelentést tett, egy esetben pedig egy másik hatóság eljárása miatt függesztette fel az eljárást.

Jogosulatlan betétgyűjtés gyanúja miatt 4 befektetési szövetkezettel kapcsolatban indult eljárás, egy esetben a felügyelet feljelentést tett, 3 esetben viszont megállapította, hogy a szövetkezetek a szövetkezeti törvények rendelkezéseit betartva tagjaitól tagi kölcsönt fogadnak el.

Pénzpiaci területen a feltárt hiányosságok egy része szabályzatokhoz kapcsolódik, a belső szabályzatok valamelyike nem felel meg a jogszabályoknak. A szektor tipikus hibája – áll a felügyelet hírlevelében -, hogy minősítési kategóriáik eltérnek a jogszabályban rögzítettől. A egyik intézmény például egy ügyféllel szembeni, több hitelből származó kockázatvállalását nem összevontan minősítette. Továbbra is előforduló fogyasztóvédelmi probléma, hogy egyes hitelintézetek nem a megfelelős módon tüntetik fel teljes hiteldíj mutatójukat.

Tőkepiaci területen a befektetési alapkezelőkre és a letétkezelőkre vonatkozó gondok között említi a befektetési limit átlépését. Változatlanul gond az értékpapírok késedelmes jóváírása. A biztosítási területen akadt olyan cég, amelyik – a Ptk. előírásaival ellentétben – ha ügyfele nem jelentette be a szerződés megkötése óta történt változásokat, megszüntette a szerződést. Volt olyan társaság, amelyik nem a szerződés szerinti többlethozamot fizette ügyfeleinek, illetve egy másik biztosító két éven keresztül nem képzett életbiztosítási függőkár tartalékot.

A pénztári szférában a leggyakoribb szabálytalanság a nem megfelelő összegű likviditási céltartalék képzés, valamint visszatérő probléma, hogy egyes kasszák a megengedett limitnél nagyobb összeget helyeznek el egy hitelintézetnél.

Ajánlott videó