Belföld

Újabb al-Kaida fenyegetés az USA ellen

Újabb támadásokkal fenyegették meg az Egyesült Államokat a szeptember 11-i merényletek második évfordulójának előestéjén az al-Kaida terrorszervezet vezetői.

Rosszat sejtet az amerikai szakértők szerint az egyik arab televízióban szeptember 11-e előestéjén közzétett Oszama bin Laden videó és magnókazetta. Az a tapasztalat, hogy az ilyesfajta tévés akciókat terrorakciók szokták követni. A felvételeken azt látni, hogy Oszama bin Laden az egyiptomi származású helyettesével valahol az afgán hegyekben békésen kirándulgat. A magnókazettán viszont a hírhedt terrorista vezér megfenyegeti az Egyesült Államokat. Halált jósol az amerikai katonákra és az izraeli megszállókra, ugyanakkor méltatja szeptember 11-e hőseit, értsd: azokat, akik végrehajtották a támadásokat New York és Washington ellen.

A megszólaltatott amerikai szakértők kicsit kételkednek abban, hogy a felvételek valóban mostanában készültek. Itt ugyanis szinte bizonyosra veszik, hogy Oszama bin Laden súlyos sérüléseket szenvedett egy harci cselekményben még tavaly december tájékán. Az arab televízió által újnak mondott filmfelvételen viszont láthatóan kutya baja sincs. A hangkazettát nyilván most alaposan tanulmányozzák a CIA és az FBI specialistái.

Mellesleg éppen az FBI, tehát a szövetségi nyomozóhivatal kulcsemberei előtt mondott beszédet Bush elnök szerdán , amikor az al-Dzsazira arab televízióban bemutatták a szóban forgó felvételeket. George Bush egyebek között kijelentette, Amerika a terrorizmus elleni harcban offenzívában marad itthon és külföldön egyaránt. Célja tudniillik, hogy kiírtsa a terroristák fészkeit, legyenek, azok bárhol. Szerinte ez az egyetlen lehetőség arra, hogy soha ne ismétlődhessék meg 2001. szeptember 11-éjének tragédiája, mindaz, amire pontosan két évvel később, csendesen, ahogy mondani szokás, minden nagyobb felhajtás nélkül egész Amerikában megemlékeznek.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik