Belföld

Privatizálják az energiafűmag-termelést

Év végére, jövő év elejére várhatóan megváltozik a Bóly Rt. tulajdonosi struktúrája; nem dőlt el, hogy a privatizációra nyílt, vagy zárt rendszerben kerül majd sor, továbbá milyen szerephez jutnak majd a helyi szereplők, illetve pénzügyi, vagy szakmai befektetőket keres a tulajdonos ÁPV Rt. - mondta Varga Péter vezérigazgató.

A privatizáció miatt készített féléves mérleg az év első hathónapjának eredményei alapján 661 millió forintos veszteséget prognosztizál – közölte. Hozzátette, hogy a társaság a kialakult nehéz helyzet ellenére sem változtat az üzleti tervén. Az integrációban részt vevő termelőknek nyújtott támogatás összegét – az étkezési búzáét a hektáronkénti 35.000 forintról 50.000-re, a takarmány gabonáét pedig a 35.000-ről 40.000 forintra – megemelték.

A Bóly Rt. és leányvállalatai összesen 19.000 hektáron folytatnak szántóföldi növénytermesztést. Az ágazatnál az aszályos időjárás következtében 30 százalékos, mintegy egymilliárd forint értékű hozamkieséssel számolnak. A Bóly Rt. vezérigazgatója beszámolt arról: megkezdték az energiafűmag termesztését. Jövőre – integrációban – 10.000 hektáron termelik majd ezt a biomassza erőművekben és az alternatív energiaipar több területén hasznosítható növényt.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik