Belföld

Kövérek a nyugati kutyák

A nyugati világ minden negyedik kutyája és macskája túl kövér, s fogyókúrára lenne szüksége ahhoz, hogy ne legyen cukor- vagy szívbeteg - állítja egy amerikai jelentés.

Az Egyesült Államok Országos Kutatótanácsa (US National Research Council) 500 oldalas irományban foglalkozik a problémával. Megoldásként fogyókúráztatást javasol, amelynek legegyszerűbb módja, ha a gazdik csökkentik kedvencük napi ételadagját. Emellett persze – hangsúlyozza a jelentés – ügyelni kell arra, nehogy a kutya “repetázzon” a szomszéd ebének táljából, és persze nem szabad, hogy el-elcsenjen falatokat az asztalról.

A tekintélyes terjedelmű irat foglalkozik a kövérség diagnosztizálásával is. Hogy egy eb kövér, az pontosan kitapintható: ha a bordája nem tapintható, kövér. Macska esetében elég a szemünkre hagyatkozni – írják a szakértők -, ha kövérnek látjuk, akkor bizony kövér is.

A jelentés kitér arra, hogy míg a macskáknak szükségük van húsra, addig a kutyák nagyon jól el vannak kiegyensúlyozott vegetariánus étken is. Ami C-vitamin ellátásukat illeti, nincs szükség arra, hogy ételükhöz külön is hozzáadjunk.

Több mint háromezer kutya tüntetett Berlinben a minap jogai kibővítéséért és az ebek iránti köztolerancia erősítéséért. A jelmezbe öltöztetett kutyák rendőrségi kísérettel és gazdáikkal együtt kutyagoltak mintegy öt kilométeren át a város központjában. Szószólóik – kizárólag emberek – felszólították a helyi önkormányzatot, hogy adjon nagyobb teret a kutyák póráz nélküli futtatásához. – Nem csak ebellenes törvényekre van szükség, hanem kutyabaráti rendelkezésekre is – idézte Gisella Duellberget, a megmozdulás egyik szervezőjét a Reuters.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik