Belföld

Fidesz: jogállamban a kormány nem indíthat hajtóvadászatot

A koalíció egyre nehezebben viseli, hogy az ügyészség nem engedi a független bíróság elé az előző kormányzat ügyeit. A megszólított fél közleményben válaszol: ragaszkodni kell a törvényességhez – számol be a mai Népszabadság.

Új igazságszolgáltatási paradigma van kialakulóban: az ügyészség a központi költségvetés sérelmére elkövetett bűncselekményeket nem hajlandó bíróság elé vinni – állapította meg az MSZP frakcióvezető-helyettese a Happy End és az Országimázs Központ elleni nyomozás megszüntetésére reagálva. Juhász Gábor tegnapi sajtótájékoztatóján kijelentette: „mi úgy gondoljuk, hogy ennek az ügyészi fordulatnak a jogászi felelőssége a legfőbb ügyészt terheli”, ezért a képviselőcsoport kezdeményezi, hogy Polt Péter a parlament előtt számoljon be a nyomozások megszüntetéséről.

Korábban 53 olyan bűncselekményben tettek feljelentést, amit az előző ciklusban a központi költségvetés terhére követtek el, ezek közül az ügyészség 22 ügyben megszüntette az eljárást.

Halász János, a Fidesz-frakció szóvivője a fentiek kapcsán leszögezte: megengedhetetlen, hogy egy kormány egy jogállamban hajtóvadászatot folytasson emberek ellen, vagy hajtóvadászatot folytasson olyan független intézmények és vezetőik ellen, mint például a Nemzeti Bank elnöke, a bankfelügyelet vezetője vagy a független magyar ügyészség.

A Legfőbb Ügyészség közleményben tudatta, hogy a Magyar Köztársaság ügyészsége kizárólag az alkotmány és a jogszabályok szerint jár el. A törvény nem ad lehetőséget annak mérlegelésére, hogy az ügyész bíróság előtt folytasson egy eljárást, amennyiben a vádemelés feltételei nem állnak fenn.

Az előző ciklus közpénzeinek vélelmezett szabálytalan elköltése kapcsán valóban számos feljelentés került a hatóságok elé, nyomozások sora indult, és az eljárások egy része a nyomozás megszüntetésével már lezárult. Néhány ezek sorából: a Fővárosi Főügyészség legutóbb a Happy End Kft. és a Mert 2000 Rt. vezetője, valamint az Országimázs Központ (OK) osztályvezetője ellen szüntette meg a csalás, illetve hanyag kezelés gyanújával indult eljárást, mondván, nem állapítható meg bűncselekmény, s nem történt károkozás.

A Meh és a Happy End közötti szerződéseket még a büntetőeljárás megindulása előtt vizsgálták, ennek eredményét tavaly májusban hozták nyilvánosságra, miszerint törvénysértők a Meh és a Happy End Kft. úgynevezett eseti szerződései. Az ügyészség szerint azonban a feltárt törvénysértések ügyészi eszközökkel nem orvosolhatók.

Nem kerül bíróság elé az MTV 2000–2001-es gazdálkodásának ügye sem, mert az ügyészség megszüntette a nyomozást Szabó László Zsolt, az MTV Rt. volt elnöke ellen, akit a rendőrség társadalombiztosítási, egészségbiztosítási és nyugdíjjárulék-fizetési kötelezettség elmulasztásával, csalással és sikkasztással gyanúsított.

Az Orbán-kormány idején privatizált tizenkét agrárcéggel kapcsolatos eljárást az ORFK szüntette meg. A feljelentő, a Kehi a magánosítást kimondó kormányhatározatot vélte jogsértőnek. Az előző kormány ugyanis tizenkét volt állami gazdaságot különlegesen kedvező feltételekkel értékesített a dolgozóknak, illetve a menedzsmentnek. Ugyancsak a rendőrség szüntette meg bűncselekmény hiányában az eljárást Baranyay László, az MFB volt elnök-vezérigazgatója ellen. A nyomozás a közpénzügyi államtitkárság feljelentése nyomán indult az MFB egyik kötvénykibocsátási ügye miatt, amely a feljelentő szerint 984 millió forint veszteséget okozott a banknak. Baranyay szerint nem lehet szó veszteségről, mert csak két év múlva, a kötvénykibocsátás lejártakor derül ki, volt-e veszteség, és ha igen, ki okozta. Az ügyészség idén áprilisban helyt adott Baranyay panaszának, s a nyomozás ismeretlen tettes ellen folytatódott. A rendőrség végül úgy látta: nem történt bűncselekmény, az MFB-t nem érte kár, ezért az egész eljárást lezárta. Az ózdi martinsalakos házak újjáépítése ügyében indult eljárás ugyancsak a nyomozás megszüntetésével végződött. A Millenáris Kht. egykori gazdálkodását érintő ügyek jelentős része szintén nem kerül bíróság elé, miután a rendőrség megszüntette a nyomozást. Az alcsútdobozi székhelyű Szekér Csárda – Fogadó Kft.-nek nyújtott 428 millió forintos hitel, valamint az M1–M15-ös autópálya informatikai kábelei ügyében pedig a Fővárosi Főügyészég megtagadta a nyomozást. A vádhatóság mindkét esetben úgy ítélte meg, hogy nem történt bűncselekmény.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik