Belföld

Vidéki és külföldi road show-val erősít a BÉT

A Budapesti Értéktőzsde szeptember 24-én Frankfurtban mutatkozik be a külföldi befektetőknek, és a jövő évi uniós csatlakozásig további külföldi és hazai road show-kat tervez - mondta el Horváth Zsolt, a BÉT vezérigazgatója keddi, budapesti sajtótájékoztatóján.

A frankfurti programon a tőzsde és a kibocsátók képviselői mellett a kormányzat részéről részt vesz Gaál Gyula, a Gazdasági és Közlekedési Minisztérium politikai államtitkára, valamint Hamecz István, a Magyar Nemzeti Bank ügyvezető igazgatója.

A magyarországi tőzsdei nyílt napok eseménysorozat első helyszíne október 1-jén Debrecen lesz, ezt követően több nagyvárosban szervez hasonló programot a tőzsde a hazai magán- és intézményi befektetőknek.

A keddi sajtótájékoztatón bemutatkozott a Tőzsdeképes Cégek Klubjának két új tagja: a szállítmányozásban érdekelt Hungarocaminon Rt. valamint a biotechnológiai szolgáltatással és kutatással foglalkozó ComGenex Rt.

Szlávik Péter, a Hungarocamion Rt. igazgatója elmondta: a Hungarocamion-cégcsoport Magyarország és Kelet-Közép-Európa piacvezető fuvarozási, szállítmányozási és komplex logisztikai szolgáltató vállalata, amelynek célkitűzése, hogy ezt a szerepét az uniós csatlakozás után is megtartsa.

Kifejtette, hogy az unió egységes piacán való működés számos előnnyel jár a cégcsoport számára, egyszerűsödik például a határátlépés és az engedélyezés, ám egyúttal éles piaci versennyel is számolni kell a csatlakozás után. A tőzsdei megjelenésre három éves távlatban lát lehetőséget a társaság.

A 23 vállalatból álló Hungarocamion-csoport egységes irányítás alatt működik, anyavállalata a Volán Tefu Rt. A csoport konszolidált árbevétele 2002-ben megközelítette a 60 milliárd forintot, ami az előző évinek több mint négyszerese. A csoportszintű adózás előtti nyereség megduplázódott, és meghaladta a 4 milliárd forintot.

A nagyarányú növekedéshez elsősorban a tavaly végrehajtott akvizíciók járultak hozzá. Közülük kiemelkedik a 2002 januárjában a MÁV Rt. kisebbségi, és a Volán Tefu többségi tulajdonában lévő 2 milliárd forint alaptőkével létrejött, Budapesti Intermodális Logisztikai Központ (BILK).

A ComGenex cég képviseletében Ürge László vezérigazgató ismertette: a társaság elsősorban gyógyszerkutatási szolgáltatásokat nyújt gyógyszergyártó és biotechnológiai kutatással foglalkozó vállalatoknak, intézményeknek, de emellett saját gyógyszerkutatási tevékenységet is folytat. Az Amerikai Egyesült Államokban, Európában és Japánban mintegy 200 partnerrel van kapcsolatban, köztük a világ vezető gyógyszergyártóival.

A társaság árbevétele a vezérigazgató szerint “10 millió euró nagyságrendű, a profit pedig az árbevétel 10-20 százaléka között mozog”. A bevétel 99 százalékban exportból származik. A cég vezetői 2005-ben látnak reális esélyt a tőzsdei megjelenésre. Az 1992-ben alakult ComGenex Rt. jelenleg magánszemélyek tulajdonában van. Ürge László elmondása szerint a tulajdonosi struktúra a tőzsdei bevezetésig változhat, ugyanis jelenleg is folynak megbeszélések lehetséges külföldi befektetőkkel a tőkebevonásról, és részvénykibocsátásra is sor kerülhet.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik