Belföld

Versenyt korlátozó az ügyvédi kamara ajánlott díja

A Gazdasági Versenyhivatal (GVH) szerint gazdasági versenyt korlátozó hatása lenne, ha a Debreceni Ügyvédi Kamara ajánlott díjakat tenne közzé - közölte a hivatal kedden az MTI-vel. A testület elutasította azt a kérelmet, amely annak megállapítását kérte, hogy a kamara közgyűlési határozata nem minősül gazdasági versenyt korlátozó megállapodásnak.

A Debreceni Ügyvédi Kamara Hajdú-Bihar megye területén a kamara tagjai és az ügyfelei közötti megbízási szerződésekben ajánlott díjakat kívánt közzétenni, ezért kérte ki a GVH véleményét. A hivatal versenytanácsa úgy vélte, ez versenykorlátozó hatást válthat ki, mivel azonos érdekű kamarai tagok számára lehetővé teszi versenytársaik várható, jövőbeni árpolitikájának ismeretét, illetve azt, hogy a piacon a versenytársak által érvényesítendő díjakat kiszámolja.

“A kamarai határozat alkalmas a jelenleg egymástól eltérő díjak egységesítésére, amely eltérő díjak kifejezhetik ez eltérő szakmai és egyéb – szolgáltatást befolyásoló – körülményeket” – áll a közleményben. A versenytanács szerint az ajánlott díj elősegítheti a kamarai tagok magatartásának összehangolását, illetve azt a képzetet keltheti, hogy az ajánlott árral járó szolgáltatás szellemi értéke és önköltsége az ajánlott ár közelében van. Ebből következően az olcsóbb szolgáltatás – például a szakmai színvonalát tekintve – egyben kevésbé értékes.

A versenytanács a kamarai határozat egyedi mentesítésére irányuló kérelmet is elutasította, mivel az nem felel meg maradéktalanul a mentesítés törvényi feltételeinek, így például a fogyasztói érdekeknek.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik