Belföld

Tagad a K&H volt vezére – ingatlanszövetkezetek a képben

Az egyik kereskedelmi televízió szerint zárolták a brókerbotrány kapcsán előzetes letartóztatásban lévő személyek vagyonát. Rejtő E. Tibor ügyvédje útján tagadja az ellene felhozott vádakat.

Az RTL Klub esti híradójának értesülése szerint az Országos Rendőr-főkapitányság Szervezett Bűnözés Elleni Igazgatósága hétfőn zárolta a brókerbotrány kapcsán, a hétvégén őrizetbe vett személyek vagyonát. A rendőrség szombaton a két autópálya-építésben érdekelt cég vezetőjét vette őrizetbe, korábban Rejtő E. Tibort, a K and H Bank volt vezérigazgatóját fogta el Hegyeshalomnál.

A Távirati Iroda kérdésére Garamvölgyi László, az Országos Rendőr-főkapitányság (ORFK) kommunikációs igazgatója elmondta: „addig, amíg az érintettekkel nem közölte a rendőrség az ellenük tett intézkedéseket, nem nyilatkozhatom”.

Az egyik szombati őrizetbe vett, Garamszegi Gábor, a Betonút Rt. korábbi vezérigazgató-helyettese a gyanú szerint 50 részletben utalt át cégétől előbb kétmilliárd, majd 3,3 milliárd forintot 2001. szeptember 14. és 2003. március 5. között, vagyis a vád ellene is sikkasztás.

Bitvai Miklóst, az Állami Autópályakezelő (ÁAK) Rt. korábbi vezérigazgatóját szintén őrizetbe vette a rendőrség, őt négymilliárd forint elsikkasztásával vádolják, méghozzá 2003. február 10. és 2003. május 5. közötti időpontokban.

Bitvait a gazdasági tárca vezetője, Csillag István június 27-én menesztette az ÁAK vezérigazgatói székéből, a tárca közleménye szerint azért, mert az autópálya kezelő nem biztosította a szabad pénzeszközök felhasználhatóságának ellenőrizhetőségét, amikor azokat befektetési szolgáltatónál helyezte el. Mindezen hiányosságokat egy minisztériumi vizsgálat állapította meg.

Rejtő E. Tibor tagad

Rejtő E. Tibort, a K and H Bank volt vezérigazgatóját ugyancsak sikkasztással vádolják, a volt bankvezér ugyanakkor tagadja az ellene felhozott vádakat, s mint ügyvédje a Magyar Hírlappal közölte: védencének sem felügyeleti, sem irányítási jogköre nem volt a K&H Equitiesben. A lemondott bankvezető szerint nem tőle származik az e-mail, amelyben Kulcsár Attilát felhatalmazza arra, hogy azoknak az ügyfeleknek, akik nem kérnek postai kézbesítést, a kapcsolattartójuk adja át a kimutatást, és a printen szereplő szignó sem az övé.

Rejtő megbeszélte a rendőrséggel a Bécsi utat?

Az ügyvéd a lapnak úgy nyilatkozott: nem igaz, hogy Rejtő E. Tibor meg akart szökni, ezért indult volna el Bécsbe. Éppen ellenkezőleg, maga közölte telefonon a rendőrséggel, hogy utazik, vásárolni megy pénteken, amikor a rendőrök kihallgatásra hívták. Kollár Károly szerint az eredeti elképzelés alapján már este vissza is jött volna Rejtő. Abban is megállapodott a rendőrrel, hogy hétfő reggel 9 órakor áll a rendelkezésükre, hogy kihallgathassák.

Ingatlanszövetkezetek a brókerbotrányban

A Magyar Hírlap arról is beszámol, hogy a K&H-s ügyfelektől elsíbolt pénzt Kulcsár Attila az elmúlt hónapokban irreálisan magas hasznot kínáló ingatlanszövetkezetekben is igyekezett tisztára mosni.


A lapban megjelent írás szerint “ez (mármint az ingatlanszövetkezet) tisztább volt mint egy off-shore cég, még határon kívülre sem kellett vinni a pénzt. Nem kellett utalni, nem kellett bank, szinte semmi sem kellett.”


Az egyik ilyen szövetkezet, a Vertical-Invest Ingatlanhasznosító és Befektető Szövetkezet közgyűlése éppen hétfőn hívta vissza tisztségéből a korábbi elnökségi és felügyelőbizottság tagjait, helyükre pedig újakat választott. A régi vezetés ellen hűtlen kezelés, sikkasztás, tőkebefektetési csalás miatt jelenleg is nyomozást folytat a rendőrség, amely augusztus közepén a szövetkezet fővárosi irodájában házkutatást tartott és lefoglalta annak könyvelését, pénzügyi bizonylatait, amelyeket szakértők bevonásával vizsgálnak. Ez a nyomozás a Pénzügyi Szervezetek Állami Felügyelete feljelentésére indult jogosulatlan pénzügyi szolgáltatási tevékenység végzésének alapos gyanúja miatt.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik