Belföld

A Nemzeti Autópálya Rt. nem engedélyezett részvényvásárlást az ÁAK-nak

Nem a Nemzeti Autópálya (NA) Rt. engedélyével költött részvényvásárlásra tizenhárommilliárd forintot az Állami Autópálya Kezelő (ÁAK) Rt. - közölte a társaság az MTI-vel kedden, sajtóértesülésekre reagálva.

Már korábban ismerté vált, hogy az ÁAK Rt. az elmúlt években rendszeresen vásárolt állampapírokat a K&H Equities-től. Összefüggésben a K&H Equities Rt.-nél feltételezett jogosulatlan értékpapír ügyletekkel, az ÁAK Rt. igazgatóját Csillag István miniszter személyes felelőssége okán leváltotta. A Nemzeti Autópálya közleménye szerint az NA Rt. kizárólag arra adott felhatalmazást, hogy az ÁAK az átadott pénzeszközt a bankszámlán kamatoztassa. A szerződés azt is előírta, hogy a bankszámláról az ÁAK csak a beruházásokhoz szükséges kifizetések céljából rendelkezhet.

Az ÁAK Rt. az NA Rt. kérésére 2003. április 17-én elszámolást küldött a területszerzésre átadott előlegből 2003. március 31-ig felhasznált több, mint 2 milliárd forintról. Az NA Rt. igazgatósága szeptember 10-én tartja soron következő rendes ülését, amelynek napirendjén nem szerepel a K&H Equities ügye – közölte a társaság.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik