Belföld

Az MSZP cáfolja a Fidesz vádjait

Az MSZP vezette kormány egy év alatt megvalósította a jóléti fordulat döntő lépéseit - írja MSZP keddi közleménye. Minden korábbinál jobban javultak a munkavállalók, a nyugdíjasok, a gyermeket nevelő családok életkörülményei. A kormány számos fontos lépést tett az ország hosszú távú fejlődése érdekében is. Az eddig elért eredményeket a Fidesz az emberek félrevezetésével akarja lerontani.

A Fidesz álságos hazugságai ellentmondanak a tényeknek – állítja az MSZP közleménye. A kormány 50 százalékkal emelte a közalkalmazottak bérét. 2002 szeptemberétől 650 ezer ember, köztük orvosok, ápolók, pedagógusok, szociális munkások keresete emelkedett átlagosan 50 százalékkal. Ilyen arányú egyszeri bérnövekedésre korábban nem volt példa. Ennek köszönhetően a közt szolgáló dolgozók munkájukért nem csupán az azért kijáró elismerésben, de végre anyagi megbecsülésben részesülhetnek – hangsúlyozza a pártkommüniké.


Két év alatt a bérek vásárlóereje 25 százalékkal emelkedik, szemben a Fidesz-kormány első két évében történt 4 százalékos növekedéssel. Ma egy átlagos keresetű dolgozó 25 ezer forinttal többet visz haza, mint két évvel korábban, és ez az infláció mérséklődésének köszönhetően 25 százalékos reálnövekedést jelent.

A kormány eltörölte a minimálbér adóját. Ennek köszönhetően a legkevesebbet kereső dolgozók nettó fizetése 6 ezer forinttal növekedett. A szocialisták vezette kormány nem a legnehezebb helyzetben lévők rovására emeli az adókat, hanem megteremti az igazságosabb közteherviselést. Ennek köszönhetően nem csupán a minimálbért keresők, hanem az átlagos keresetűek adóterhei is csökkennek.

A bérek növekedése mellett nő a foglalkoztatottak száma. Tavaly óta ismét több munkahely jön létre, mint amennyi megszűnik. 2003 közepén 56 ezerrel több embernek volt munkája, mint egy évvel korábban. Ezen kívül azok a munkanélküliek, akik korábban reménytelennek érezték helyzetüket, egyre nagyobb számban keresnek állást, amit az aktív munkanélküliek számának 12 ezres növekedése mutat.

Nem csupán az aktív korban lévők, hanem a nyugdíjasok helyzete is jelentősen javult a kormány lépéseinek köszönhetően. A Medgyessy kormány kifizette a nyugdíjasoknak azt a 19 ezer forintot, amit a Fidesz 1999-ben megvont tőlük. Két év alatt 17 százalékkal emelkedik a nyugdíjak vásárlóértéke, közel négyszer olyan gyorsan, mint az Orbán-kormány első két évében. 2003 novemberében a nyugdíjasok megkapják a 13. havi nyugdíj első részletét és 25 százalékkal nő az özvegyi nyugdíj mértéke – hangsúlyozza a közlemény.


A családok helyzetének javítása az MSZP és a kormány egyik legfontosabb célja. E szellemben növelte a kormány 28 százalékkal a családi pótlékot, amit a Fidesz-kormány négy éven át egyetlen fillérrel sem emelt. Az anyasági támogatás, a GYES és a rászorultak rendszeres gyermekvédelmi támogatása szintén emelkedett.

Az iskolakezdés terheinek enyhítésére bevezette a kormány a 13. családi pótlékot, amit augusztusban készhez is kaptak a szülők. Az esélykülönbségek csökkentése érdekében idén mintegy 700 ezer gyermek kap ingyen tankönyvet, 2005-ben pedig már az összes közoktatásban tanuló diák több mint fele. Most szeptembertől közel 140 ezer rászoruló óvodás ingyen étkezhet. Ingyenesen tehetnek számítógépes és nyelvvizsgát a szak- és középiskolások. 30 százalékkal nőtt az egyetemisták és főiskolások ösztöndíja, amit az előző kormány egy fillérrel sem emelt. A diákhitel-rendszer kiszélesítésével demokratizálásával tovább nőttek a tanulók lehetőségei és megkezdődött az oktatási intézmények felújítási programja is.

A lakásépítési kedvezményt átlagosan 30 százalékkal növelte a Medgyessy-kormány, ezzel növelve az otthonhoz jutás esélyét az alacsonyabb jövedelmű fiatalok számára. Új kedvezményként a két gyermeket vállaló pároknak járó támogatást megelőlegezi a kormány. A lakáshitelekhez nyújtott támogatások igazságosabbá váltak, a tehetősebbek helyett az állam a fiatalokat és a valóban kispénzűeket támogatja.

A mezőgazdaságban az elmúlt négy év rohamos rombolás helyett a Medgyessy-kormány megkezdte az építkezést. A kormány 2003-ban 21 százalékkal, 194 milliárd forintról 235 milliárd forintra növelte az agrár és vidékfejlesztési támogatásokat. Emellett 60 milliárd forinttal segítette a gazdákat adósságaik rendezésében. Az idei rendkívüli aszálykárok enyhítésében is számíthatnak a gazdák a kormány segítségére. Az MSZP vezette kormány egy év alatt 27,5 milliárd forint támogatást, több mint kétszer annyit fizetett ki az elemi kárt szenvedett gazdáknak, mint a Fidesz-kormány négy év alatt. Az adókedvezmények növelésével tovább csökkentek a gazdák terhei.

Míg a Fidesz három éven keresztül csak beszélt az autópálya építésről, addig most a 2006-ig szóló tervek megvalósításához szükséges munkálatok az érintett útszakaszokon már nagy erővel folynak. 2006-ig a jelenlegi 633 km gyorsforgalmi úthálózatot 420 km-rel, 70 százalékkal bővül. A kormány 420 km új autópályát és autóutat épít meg, és ad át, további 425 km lesz építés alatt és újabb 800 km előkészítése kezdődik meg. Az elkövetkező három évben tovább épül az M0-s, az M3-as Nyíregyházáig bővül, az M30-as 2004-ig eléri Miskolcot, az M35-ösön 2006-ra Debrecenig lehet majd eljutni, az M5-ös 2006-ig megépül Szegedig, az M7-es végigmegy a Balaton déli partján, a 6-os út gyorsforgalmivá szélesedik Dunaújváros és Budapest között.

A MSZP kormány több százezer kis és középvállalkozás megerősödését és fejlődését segíti. Mérséklődtek a vállalkozások adóterhei: 22 százalékkal csökkent a tételes egészségügyi hozzájárulás, ami 40 milliárd forint megtakarítást jelent a vállalkozóknak, az adómentes fejlesztési tartalékképzés, a gyorsított amortizáció lehetősége és a kisvállalkozói kedvezmény bővülése további mintegy 30 milliárd forint jövedelmet hagy a vállalkozásoknál, az EVA több mint 60 ezer kisvállalkozás adó és adminisztrációs terheit könnyítette.

Az előző négy évben a vállalkozások versenyfeltételeinek javítása helyett – a sokat emlegetett Széchenyi Terv keretében – csupán néhány ezer vállalkozó között osztották szét az adófizetők tízmilliárdjait. A Medgyessy-kormány viszont igazságosan utalja ki a támogatásokat. 150 milliárd forintos hitelprogram indul a technológiai felzárkóztatásra, ezen belül is elsősorban a kisvállalkozások fejlesztésére, 40 milliárd forintos hitelprogramot hozott létre az állam a vállalkozások tőkepótlására, és 10 milliárd forintból segíti a magyar vállalkozók határon túli beruházásait – írja a közlemény.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik