Belföld

Kaszjanov Budapesten: az orosz tőkén a hangsúly

A magyar-orosz viszonyban egyre kevesebb a tisztázatlan kérdés, és a gazdasági kapcsolatok egyre inkább hozzájárulnak a magyar gazdaság dinamizálásához - állapította meg Medgyessy Péter azon a hétfői budapesti sajtótájékoztatón, amelyet az orosz partnerével, Mihail Kaszjanovval folytatott tárgyalásokat követően tartott a két kormányfő.

A miniszterelnök a négy aláírt egyezmény mellett kiemelte: megállapodás született, amelynek értelmében egy hónapon belül aláírják a katonai licencekről szóló szerződést. Ez, mint Mihail Kaszjanov hozzátette, lehetővé teszi, hogy Magyarország tovább folytassa egyes haditechnikai eszközök gyártását, amit még a Szovjetuniótól megszerzett licencek alapján kezdett meg.

Mindkét kormányfő hangsúlyozta a kereskedelmi forgalomban elért növekedés jelentőségét. Medgyessy Péter rámutatott: a kétoldalú kapcsolatok meghatározó eleme lesz Magyarország európai uniós tagsága. Jelezte: a gazdasági egyezményeket átalakítják, hogy azok megfeleljenek az EU normáinak.

A sárospataki könyvtár állományából Oroszországba került könyvek visszaadása kérdésében “az előrehaladás lassú, de biztató” – mondta a magyar miniszterelnök. Közölte: szakértői munkacsoportot hoztak létre a konkrét és kölcsönösségen alapuló megoldás kidolgozására államtitkár-helyettesi, illetve miniszter-helyettesi szinten.

Mihail Kaszjanov a Magyarországra irányuló orosz tőkebefektetési szándékot emelte ki. Kifejezte reményét: az orosz cégek versenyképesek, illetve győztesek lehetnek az energetika, a vaskohászat területén kiírandó tenderekben, a Dunaferr privatizációjában, részesedést szerezhetnek a Molban, benzinkúthálózatot üzemeltethetnek majd, részt vehetnek a budapesti 4-es metróvonal építésében vagy a nukleáris energetika lehetséges korszerűsítésében.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik