Belföld

K&H-ügy – szemenszedett érdekességek

A rendszerváltás óta zajló pénzmosási ügyeket áttekintve, a K&H-botrány nincs a tíz legnagyobb eset között. A rendőrség szerint hírek és álhírek keringenek, a vizsgálat lassan halad.

Az elmúlt két hétben számos „szemenszedett érdekesség” jelent meg a sajtóban – mondta dr. Gera Antal, az ORFK Szervezett Bűnözés Elleni Igazgatóságának (SZBEI) ezredese, a vizsgálati főosztály vezetője a rendőrség keddi sajtótájékoztatóján. Szerinte ezeknek az információknak semmi közük az igazsághoz.


Rejtő rejtélyei 

A hírek cáfolása után a vizsgálati főosztály vezetője rátért néhány részletkérdés tisztázásra is. Mint kiderült, Rejtőt úgy vették őrizetbe, hogy péntek reggel kaptak egy információt, amely szerint a volt bankvezér külföldre akar távozni, és egyáltalán nem szeretne visszatérni. Ennek hatására házkutatást rendeltek el nála, s miután otthonában nem találták a bankárt, felhívták mobiltelefonon. Rejtő azt állította, hogy csupán Bécsbe megy bevásárolni. A rendőrök ekkor nem mondták neki, hogy álljon meg, és várja meg őket, hanem azonnal értesítették a határőrséget. A rendőrség ugyanis ekkor már tudta, hogy Rejtő a határhoz közel jár, és ezért elkészítették a szükséges dokumentumokat az őrizetbe vételéhez. A határőrség ezután Hegyeshalmon feltartóztatta a bankárt, és a vizsgálati osztály munkatársai hamarosan előállították, majd megtörtént az őrizetbe vétel is.  

Így például a K&H-ügyben érintett szír férfit nem kommandósok fogták el, hanem majdnem fegyvertelen rendőrök vették őrizetbe Budapest belvárosában. Ugyanígy nem igazak a hírek, hogy nem hallgatták ki a szír férfit, máskülönben a bíróság nem is tudta volna előzetes letartóztatásba helyezni. Az sem felel meg a valóságnak, tette hozzá Gera, hogy Rejtő E. Tibor, a K&H Bank volt vezérigazgatója maga vezette vissza, Budapest felé az autóját, amikor Hegyeshalmon feltartóztatták, majd őrizetbe vették.


Lassan haladnak a vizsgálatokkal

Gera ezredes megerősítette, Rejtő ellen felhozható az is, hogy 90 millió forintot kapott Kulcsár Attilától, a brókerbotrány központi figurájától. Rejtő ezt tagadta vallomásában – tette hozzá az ezredes.


A vizsgálati főosztály vezetője elmondta, hogy lassan haladnak a K&H-s VIP-lista tagjainak ellenőrzésével. Csak tíz újabb ügyfelet tudtak meghallgatni, az elmúlt napokban ugyanis sok „lótni-futnivalójuk akadt”. Gera ezredes megerősítette, hogy T. Éva, a K&H Bank fiókvezetője továbbra is szabadlábon védekezik, akárcsak B. Katalin, Kulcsár Attila korábbi asszisztense. T. Évát sikkasztás miatt bűnsegédként, B. Katalint pedig magánokirat-hamisítás bűntettében bűnsegédként gyanúsítják.


Nem számít különleges esetnek 

A pénzmosási ügyekről általában szólva Molnár Csaba elmondta: a K&H-botrány tízmilliárdja a rendszerváltás óta eltelt években nem számít különleges esetnek. Még a top 10-be sem kerülne be valószínűleg ez az ügy, ha a szóban forgó összeg nagyságát vesszük alapul – derült ki a sajtótájékoztatón. A rendőrség éppen most vizsgál például egy másik, 4,5 milliárdos pénzmosási ügyet – jegyezte meg Molnár. (A Világgazdaságnak idén júliusban arról beszélt az osztályvezető, hogy ebben az évben három nagyobb ügyben indult pénzmosási vizsgálat a rendőrségen, értékük 4,5 milliárd forintot tesz ki. Elsősorban bűncselekményekből származó pénzek tisztára mosásáról van szó.) 

Egyelőre csak a szír férfi vagyonát zárolták

Molnár Csaba alezredes, az SZBEI pénzmosás elleni osztályának vezetője arról szólt, nem találtak semmilyen arra utaló nyomot, hogy Kulcsár Attila ingatlanszövetkezetekben fialtatta volna a pénzét. A Montrade nevű céggel, illetve annak képviselőjével, Schönthal Henrikkel kapcsolatban szűkszavúan beszéltek a rendőrök. Szavaikból kiviláglott, a nyomozás egyelőre nem tart ott, hogy erről az ügyről nyilatkozzanak.


Schönthal szerintük nem két hete hagyta el az országot – ahogyan ezt korábbi hírek állították -, és nem is menekült el innen, hanem „életvitelszerűen” külföldön tartózkodik – Molnár alezredes szavai szerint. (Schönthal azért került újabban reflektorfénybe, mert sokan a Britton és a K&H Bank ügyletei kapcsán is felvetették a nevét, másrészt ő Rejtő E. Tibor régi barátja, volt évfolyamtársa és üzleti partnere a hírek szerint.)


Az esetleges vagyonelkobzásokkal kapcsolatban a sajtótájékoztatón elhangzott, hogy a szír férfinél alkalmazták eddig ezt az intézkedést. A későbbiekben mások esetében sem lehet kizárni. 

Ajánlott videó

Olvasói sztorik