Belföld

Járai Zsigmond a gazdaságpolitikáról

Van lehetőség arra, hogy az ország 2008-ban csatlakozzon az eurózónához, az odáig vezető út azonban nehéz lesz - mondta Járai Zsigmond, a Magyar Nemzeti Bank elnöke kedden Sopronban. Az elnök a 41. közgazdász vándorgyűlés záró plenáris ülésén kijelentette: az MNB egyetért az euró 2008-as bevezetésével, de hogy a megjelölt dátum tartható legyen, fegyelmezett, következetes gazdaság- és költségvetési politikára van szükség.

“Napi politikától jórészt független, a célkitűzést szolgáló gazdaságpolitikát kell kialakítani” – hangoztatta. Járai Zsigmond szerint gyökeres gazdaságpolitikai fordulatra van szükség, ellenkező esetben késhet az euró bevezetése, ez pedig azzal a kockázattal jár, hogy Magyarországon bizonytalanság, befektetés-ellenes légkör alakulhat ki. Szükséges a költségvetési, az államháztartási reform, az egyensúly helyreállítása, az adósságállomány növekedésének megállítása.

Az adósságállomány 2001-ben a bruttó hazai termék 52-53 százaléka volt, most viszont 60 százalék közelében van. Ha ez tovább növekszik, gátja lehet az euró 2008-as bevezetésének – vélekedett az MNB elnöke. Járai Zsigmond szerint az MNB monetáris politikájának célja az árstabilitás, amely 3 százalék körüli, vagy ez alatti inflációt jelent – mondta.

Az árfolyammal összefüggésben közölte: az inflációs célok eléréséhez a nemzeti bank erősebb forintot szeretne, viszont a kormány gyengébb forinttal szeretné a gazdaság versenyképességét ösztönözni. A jövő év feladataival kapcsolatosan az elnök kijelentette: az áfa-emelések inflációt növelő hatását nem kell monetáris szigorítással ellensúlyozni. Azonban számolni kell ennek másodlagos hatásával, azzal, hogy az év elején akár 7 százalék fölé emelkedő infláció miatt magasabb béremelések és áremelések történnek. “Ezt a másodlagos hatást monetáris politikával ellensúlyozni kell és ellensúlyozni fogjuk” – mondta.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik