Belföld

Gyógyszerár-támogatás – újabb menetre készülnek a gyártók

A gyógyszerkassza részleges finanszírozásával a gyártók bizonyították kompromisszumkészségüket, de nem gondolják, hogy ez az állapot hosszú távon tartható lenne.

A gyógyszerár-támogatások finanszírozásáról szóló, szeptember elsejével hatályba lépett szerződés szerint – példátlan módon – a gyógyszergyártók fizetik a lakosság biztonságos gyógyszerellátásához szükséges keret egy részét – hangsúlyozta az Innovatív Gyógyszergyártók Egyesületével (IGYE) közösen tartott sajtótájékoztatón Orbán István, a Magyarországi Gyógyszergyártók Országos Szövetségének (Magyosz) elnöke. Véleménye szerint most kezdődik a kormánnyal vívott meccs második menete.


 Ki az ellenség?

Vajda András, az IGYE elnökségi tagja,a hazánkban működő amerikai cégek nevében azt a kormányzati gyakorlatot nehezményezte, hogy időről időre kampányt indítanak a multik ellen, a hazai gyógyszerfogyasztók ellenségeiként beállítva őket. Mint mondta, ez annál is kevésbé szerencsés, mert nevezettek már többször bizonyították kompromisszumkészségüket. 

Tíz éve alulfinanszírozott a gyógyszerkassza


A sajtótájékoztatón elhangzott, hogy az elmúlt 10 évben a gyógyszerár-támogatásra fordítható előirányzott összeg rendre alacsonyabb mértékű volt, mint ami a tényleges gyógyszerigény alapján reális lett volna. A 2003-as költségvetésbe beállított gyógyszerkassza alig – 3,8 százalékkal – haladta meg a 2002. évi ténylegesen gyógyszerár-támogatásra fordított összeget.


A kormány ugyan év közben megemelte a gyógyszerkasszát 239 milliárd forintra, ám a 2003. második félévi összeget befagyasztotta az első félévi szinten. Miután nyilvánvalóvá vált, hogy ez az összeg nem elegendő, csak a gyógyszergyártók kompromisszumkészségének köszönhető, hogy ősztől nem keletkezett zavar a gyógyszerellátásban.


Jön a gyógyszer-áfa 

A gyógyszergyártók véleménye szerint az állam hagyományos adóéhsége sem magyarázhatja a gyógyszerekre tervezett 5 százalékos áfa bevezetését. Szerintük ez csak a betegek terheit növeli, s zavart okoz az ellátásban. 


A jövő évi keret már az idei fogyasztást sem fedezné


Mint azt Székely Krisztina, az IGYE elnöke elmondta, különösen nyugtalanító, hogy információik szerint a 2004-re előirányzott gyógyszerkasszakeret mindössze 240 milliárd forint – áfával. Vagyis nagyjából 231 milliárdról van szó, ami már az idei fogyasztást sem fedezné.


A koncepciótlanságot mutatja, hogy még az Európában átlagosnak mondható évi 8-10 százalékos piacbővülés sincs beépítve a jövő évi támogatásba. Tehát egyértelmű, hogy jövőre növekedni fognak a betegek terhei.


Mindig a beteg fizet 

 

A gyógyszergyártók bírálták az OEP támogatási koncepcióját, amely az azonos célú, régi gyógyszerekre forintra ugyanannyi ártámogatást irányoz elő, mint a korszerű hatóanyagokat tartalmazó, drágábbakra. Ez azzal jár, hogy a betegek, akik joggal igénylik a korszerűbb hatóanyagokat, többet fizetnek.


Kapkodni nem érdemes


Orbán István, a Magyosz elnöke szerint ideje lenne a hosszú távon is működő gyógyszerár-támogatási rendszer kialakításának. Mint mondta, az eddig megszokott kapkodásról lebeszélné a kormányzatot. Mert nincs értelme egy sebtében összeállított támogatási rendszert rákényszeríteni a piacra.


Ezzel kapcsolatosan Székely Krisztina, az IGYE elnöke arra hívta fel a figyelmet, hogy az új támogatási rendszer elveinek kidolgozására szeptember 15. a határidő. A munkához nélkülözhetetlenek az orvosszakmai vélemények, de a Magyar Orvosi Kamara még fel sem állította a véleményező bizottságot. Következésképpen a határidő tarthatatlannak tűnik.


 

Ajánlott videó

Olvasói sztorik