Belföld

FT: se kamatcsökkentés, se szigorú költségvetés

Elemzők nem számítanak arra, hogy az MNB a közeljövőben kamatot csökkent, a piac pedig nem hoisz abban, hogy a költségvetési politika olyan szigorú lesz, mint ígérték - írta kedden a neves brit pénzügyi lap, a Financial Times.

A brit gazdasági napilap kontinentális kiadásában budapesti tudósítója arról számolt be, hogy magyar üzleti vezetők a vállalati szféra versenyképességének aggasztó romlása miatt kamat- és költségvetési kiadáscsökkentéseket sürgetnek. 

A Financial Times…

…teljes írása: Hungarian business leaders seek rate and spending cuts.

A lap idézte többek között Parragh Lászlónak, a Magyar Kereskedelmi és Iparkamara elnökének a véleményét, amely szerint “a jelenlegi magas kamatlábak miatt munkahelyek szűnnek meg, és elfogadhatatlan adóterhek nehezednek a vállalatokra”.


Elemzők ezzel szemben arra mutatnak rá, hogy a gazdasági növekedés lassul, az államháztartás hiánya pedig az idén várhatóan a GDP 5,5 százaléka lesz a hivatalosan célnak tekintett 4,8 százalék helyett.

“Mivel jövőre az infláció az áfa emelkedése és a forint kismértékű gyengülése miatt magasabb lesz (a vártnál), a magasabb kamatlábakat a stabilitást szolgáló szükséges rossznak kell tekinteni” – mondta a lapnak Martin Blum, a Bank Austria Creditanstalt munkatársa.

A választások óta először fordul elő, hogy a kormányzó szocialisták népszerűsége egyes közvélemény-kutatások szerint elmarad a Fideszé mögött. Noha a közszolgáltatások és a tömegközlekedés tarifáinak emelkedése miatt ez a népszerűség még tovább is gyengülhet, elemzők szerint sem a politikai stabilitást, sem a gazdaságot nem fenyegetik valós veszélyek – fűzi hozzá a tudósító.

Blum szerint a magas kamatlábak nem jelentenek olyan nagy problémát, és lassan világossá válik, milyen irányban halad a kormány. “A piacok nem nagyon hiszik, hogy a költségvetési politika olyan szigorú lesz, mint ígérték, de Csehországhoz vagy Lengyelországhoz képest Magyarország költségvetési pozíciója még mindig jobb” – mondta az elemző.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik