Belföld

Emelkedést várnak kedden is a BÉT-en

Emelkedés várható kedden a Budapesti Értéktőzsdén, miután az amerikai részvénypiacokon jelentős erősödés volt hétfőn - vélik tőkepiaci szakértők. Európában ugyan kora reggel még gyengülést prognosztizáltak az elemzők, ám mostanra kiderült: ez vaklárma volt csupán.

A BÉT keddi, várható alakulásával kapcsolatban Horváth Zoltán, a CIB üzletkötője elmondta: az Amerikában lezajlott jelentős emelkedés felfelé húzhatja a magyar részvénypiacot is, ezért a nap folyamán 1-1,5 százalékos emelkedés várható.

Kiemelte, hogy a Mol árfolyama a földgáz árak rendezésének hírére emelkedhet, az OTP-nél pedig a bolgár bank megvásárlásának véglegesítése jelent jó hírt. A Matáv követheti az amerikai technológiai papírok emelkedését.

Bár londoni értékforgalmazók kora reggel még úgy nyilatkoztak, hogy az európai részvénypiacok kedden inkább csökkenéssel nyitnak, londoni értéktőzsde fő mutatója, az FTSE-100 részvényindex kedden előző napi záró értékén nyitott, majd néhány perc elteltével 1,40 pontos nyereségben járt.

A frankfurti értéktőzsde irányadó mutatója, a 30 iparvállalat részvényeiből átlagolt DAX-30 kedden ugyancsak nyereséggel indult, a kereskedés megkezdése után pár perccel már 15,76 pont volt a nyeresége.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik