Belföld

Drasztikusan csökkent a külföldi turisták száma

A turisták száma 3 százalékkal, az általuk eltöltött vendégéjszakáké 4 százalékkal csökkent az idén az első hét hónapban a tavalyi év azonos időszakához képest - közölte a statisztikai hivatal. A külföldi vendégek száma 7 százalékkal esett vissza.

A szállásdíjbevételek folyó áron 1 százalékkal csökkentek. A szállodák 42 százalékos szobafoglaltságot értek el, ami 2 százalékponttal alacsonyabb az előző év első hét havinál.

Az idén az első félévben a kereskedelmi szálláshelyeken a turisták 7,1 millió vendégéjszakát töltöttek el, 3 százalékkal kevesebbet, mint az előző év azonos időszakában.

Tavaly az első hét hónapban 3,4 millió vendég 10,2 millió vendégéjszakát töltött a szálláshelyeken, a vendégéjszakák száma 3 százalékkal csökkent az előző év azonos időszakához viszonyítva.


Az első hét hónapban 1,6 millió külföldi vendég 5,4 millió vendégéjszakát vett igénybe a kereskedelmi szálláshelyeken. A külföldi vendégek száma 7 százalékkal, az általuk eltöltött vendégéjszakák száma 8 százalékkal esett vissza az előző év azonos időszakához képest. Az Európai Unió országaiból érkezők az év első hét hónapjában 8 százalékkal töltöttek el kevesebb éjszakát, mint 2002 hasonló időszakában.


Az idén január-júliusban 1,8 millió belföldi vendég érkezett a kereskedelmi szálláshelyekre, az általuk eltöltött vendégéjszakák száma meghaladta a 4,6 milliót. A belföldi vendégek és vendégéjszakáik száma egyaránt 1 százalékkal nőtt az egy évvel korábbihoz képest.


Az év első hét hónapjában a szállodák átlagosan 42 százalékos szobafoglaltsággal működtek. A kereskedelmi szálláshelyeken 87,5 milliárd forint bevétel képződött, ami folyó áron azonos az előző év első hét hónapjában elért bevétellel. A szálláshely-szolgáltatás, vendéglátás fogyasztóiár-indexe az első hét hónapban 9 százalékos emelkedést mutatott.


Az idén január-júliusban külföldiek 17,2 millió alkalommal lépték át a határt, ami 1 százalékkal magasabb, mint az előző év azonos időszakában. A magyar állampolgárok 8,1 millió alkalommal lépték át az ország határait, ami közel egyötöddel több, mint a megelőző év hasonló időszakában mért határátlépések száma.


Az utazási irodák szervezésében 221 ezer külföldi érkezett Magyarországra idén az első hét hónapban, míg 237 ezer magyar állampolgár utazott külföldre. Az egy évvel korábbihoz képest a számuk 17 százalékkal, illetve 2 százalékkal volt kevesebb, mint egy évvel korábban. Turistaként 204 ezren érkeztek, és 675 ezer éjszakát töltöttek Magyarországon, a tavalyi év azonos időszakához viszonyítva 19 százalékkal, eltöltött idejük 21 százalékkal csökkent.


A külföldre látogató magyar turisták száma és tartózkodási ideje az előző évihez hasonlóan alakult. Innen külföldre turistaként 228 ezren utaztak, és 1425 ezer éjszakát vettek igénybe. Utazási irodáknál az előre lefoglalt külföldi szálláshelyekre a bázisidőszakinál 9 százalékkal kevesebb, vagyis 39 ezer magyar állampolgár utazott el. Ők összesen 210 ezer éjszakát töltöttek el, 7 százalékkal többet, mint 2002 azonos időszakában.


Belföldi szervezett idegenforgalomban 306 ezer magyar állampolgár vett részt, számuk 19 százalékkal volt magasabb az előző évinél.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik