Belföld

Dohánygyártók és -kereskedők a fiatalkori dohányzás ellen

A Magyar Dohányipari Szövetség (MDSZ) és a Vállalkozók Országos Szövetségének Kereskedelmi és Szolgáltató Szekciója (VOSZ KSZSZ) a fiatalkori dohányzás megelőzése érdekében országos kereskedői programot indít, Felelősségteljes kereskedő címmel. Húszezer kereskedelmi egység dolgozóit információs anyagokkal és tréningekkel segítik a törvény betartásában.

Az 1999-ben elfogadott XLII. számú törvény megtiltja, hogy a 18 éven aluliaknak dohányárut adjanak el. A vásárló korát illetően, kétely esetén, az eladó kérheti az életkor igazolását. Erre a célra csak állami hatóság által kiállított fényképes igazolvány használható (például személyi igazolvány, útlevél). Ha a vásárló a kereskedő kérésére sem igazolja életkorát, az eladónak meg kell tagadnia a kiskorú kiszolgálását.

A négy dohányipari vállalatot – British American Tobacco Hungary, Philip Morris Magyarország Kft., Reemtsma Debreceni Dohánygyár Kft., V. Tabac Rt. – tömörítő MDSZ és a VOSZ KSZSZ között létrejött együttműködés célja, hogy a kereskedők a törvényben előírt kötelezettségüket betartsák. A „Felelősségteljes kereskedő” program gyakorlati megoldásokat kínál a kereskedőknek annak érdekében, hogy felelősen járjanak el, és ne adjanak el cigarettát fiatalkorúaknak.

A „Felelősségteljes kereskedő” program az ország egész területére kiterjed. A kis- és nagykereskedők, valamint a bolthálózatok segítségével mintegy 20 ezer kereskedelmi egységbe jutnak el az információs anyagok. A kereskedelemben dolgozók elkötelezettségére és felelősségére építve a program szervezői arra számítanak, hogy a cél megvalósulása jól követhető lesz. A tervek szerint a 2004 első felében végrehajtott kutatást követően a programban résztvevő boltok számát bővíteni fogják. A program szervezői hosszútávon és rendszeres kapcsolattartás mellett látják biztosítottnak a program sikerét.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik