Belföld

Áder Jánost elítélték “panamázásért”

Áder János megsértette Magyar Bálint személyiségi jogait egy június 13-i rádióinterjúban azzal, hogy az oktatási miniszter lakáscseréjét ingatlan-panamának nevezte - mondta ki nem jogerős ítéletében kedden a Fővárosi Bíróság (FB).

A személyiségi jogi perben hozott elsőfokú határozat szerint 850 ezer forintos nem vagyoni kártérítést kell megfizetnie a Fidesz-frakció vezetőjének, volt házelnöknek a szabad demokrata politikus részére, továbbá közlemény formájában nyilvános elégtételt is kell adnia.

“A bíróság számára egyértelmű, hogy bűncselekmény gyanújára való utalás történt”. Az alperes pedig meg sem kísérelte bizonyítani állítását, hangzott el a határozathozatal indoklásában.

A véleménynyilvánítás szabadsága nem vonatkozik a valótlan, becsületsértő állításokra. A közvélemény-formálást hivatásszerűen gyakorló, jogász végzettségű politikustól pedig elvárható, hogy pontosan fogalmazzon – mutatott rá az FB.

Áder János jogi képviselője a tárgyaláson azzal érvelt, hogy a “panama” szó jelentése a köznyelvben relatív, nem feltétlenül bűncselekményt jelent, utalhat ügyeskedésre, “svindlire”. Így pedig “rossz az, aki rosszra gondol”.

Hozzátette: a jelenlegi magyar politikai közbeszéd gyakorlatát figyelembe véve a “panama” kifejezés nem feltétlenül értékelhető jogsértésként, hiszen a politikai ellenfelek nem egyszer azzal vádolják egymást a nyilvánosság előtt, hogy “tolvajbanda”, “hazaáruló”. Szabad demokrata politikusok az előző ciklusban hivatalba lévő kormányról szólva úgy fogalmaztak: “megdézsmálják”, “lenyúlják” a közpénzt, “lopnak, csalnak, hazudnak minden hullámhosszon”.

Áder János jogi képviselője a tárgyaláson felhívta a figyelmet az Alkotmánybíróság és a strasbourgi székhelyű Európai Emberi Jogi Bíróság álláspontjára is, mely szerint a demokratikus társadalom alapja a véleményszabadság, amelybe beleférnek a sértő, meghökkentő gondolatok is. A kormány hivatalnokai irányában pedig tágabbak a kritika határai.

Az ügyvéd felidézte: újsághírek szerint Magyar Bálint olcsón jutott önkormányzati lakáshoz, melyet később jóval magasabb áron értékesített. Továbbá 30 millió forintos kedvezményes lakáshitelt kapott nem sokkal azelőtt, hogy a kormány, amelynek maga is tagja, a felére, 15 millióra csökkentette annak felső határát. (Ön simeri a történetet? Látta már Magyar Bálint házát? Ha nem klikkeljen ide: Magyar Bálint ingatlanügye – az FN képriportjával!)

“Akiknek minderre nincs módjuk, azokban felmerülhetett, hogy nincs-e ebben panama, mindez joggal foglalkoztathatja a közvéleményt” – jegyezte meg Áder János ügyvédje.

Magyar Bálint jogi képviselője ugyanakkor arra hívta fel a figyelmet, hogy a politikai közbeszéd jellemzésére idézett kijelentések nem meghatározott személyre vonatkoztak. Az a magyar politikai életben sem gyakori, hogy konkrét személyt vádolnak meg bűncselekménnyel a nyilvánosság előtt.

Áder János nyilatkozata nyomán azonban mintegy varázsütésre rágalomhadjárat indult a miniszter ellen egyes sajtótermékekben. Ez, a közvélemény-kutatásokban is markánsan kimutatható módon, igen kedvezőtlenül befolyásolta Magyar Bálint megítélését – mutatott rá a miniszter ügyvédje. Elmondta azt is, hogy első fokon már vagy féltucatnyi sajtópert nyertek az ingatlanügyletre vonatkozó cikkek kapcsán.

Az ügyvéd a konkrét ügyletet ismertetve elmondta: Magyar Bálint 1998-ban vásárolta meg az egyébként fideszes vezetésű kerületi önkormányzattól azt a II. kerületi, korábban saját költségén bővített és felújított lakást, amelyben már évek óta lakott a családjával. Később a lakást eladta és a vételárból, illetve egy 30 millió forintos támogatott hitelből másik ingatlant vásárolt.

Ám a 30 milliós hitelfelvételre több mint negyed évvel a kormánydöntés előtt került sor – hangsúlyozta Magyar Bálint jogi képviselője. Áder János ügyvédje annyit mondott: megbízójával konzultálva dönt arról, hogy fellebbez-e az elsőfokú ítélet ellen.

Ajánlott videó