Belföld

Baráth: Prága, Pozsony és Bécs megelőzte Budapestet

Baráth Etele, a Miniszterelnöki Hivatal politikai államtitkára a 41. közgazdász vándorgyűlésen, Sopronban azokról a változásokról szólt, amelyek az ország európai uniós csatlakozásával és a Nemzeti Fejlesztési Tervvel vannak összefüggésben.

Baráth hangoztatta: elemzők megítélése szerint 2004 és 2006 között a beruházások több mint 60 százalékát a Nemzeti Fejlesztési Terv adja. A beruházások hatására átalakul a térszerkezet, utak, vasutak épülnek 2006-ig, s ennek eredményeként Magyarország “tisztességes agglomerációvá tud válni” – mondta a politikai államtitkár.

A továbbiakban rámutatott: tapasztalatok szerint a másfél és hárommillió lakos közötti régiókon belül alakul ki a térség fejlesztését szolgáló jelentősebb együttműködés a gazdasági szektorok között. E tekintetben szerinte Magyarország geopolitikailag kedvező helyzetben van. “Azzal, hogy virtualizálódnak a határok, a történelmi régiók helyre tudnak állni, továbbá azzal, hogy nincs nyomasztó fölényű nagyváros, de jól fejlett a városhálózat, ezek a területek vonzó, dinamikusan fejlődő régiókká válhatnak, ha a szükséges intézményfejlesztések megvalósulnak” – mondta Baráth Etele.

Budapestről szólva kijelentette: az elmúlt tíz évben Prága, Pozsony, Bécs minden érdemi mutatójában megelőzte a magyar fővárost. Ez a pozícióvesztés szerinte Budapest és az agglomeráció közötti együttműködés hiányából, továbbá a rossz gazdaságszervezési és igazgatási tényezőkből adódik. A politikai államtitkár úgy vélekedett: Budapest és a környék együttműködésével koncepcionális váltás következhet be. “Létre kell hozni olyan teret, amely gazdasági, társadalmi, történelmi adottságokkal rendelkezik és versenyképessé teszi az ország közepét is” – mondta végül Baráth Etele.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik