Belföld

Adómentes lesz a kismamapótlék

Nem minősül jövedelemnek, ezért mentesül a személyi jövedelemadó és minden egyéb közteher alól a kismamák utólagosan kifizetendő jövedelempótléka. Erről szinte egyhangúlag döntött a parlament hétfői ülésén.

A gyermekgondozási segély melletti jövedelempótlék adó- és köztehermentességéről szóló törvény – amelyhez nem fogadtak el egyetlen módosító indítványt sem – mindazokra vonatkozik, akik 2000. január 1-je és 2002. március 7-e között gyermekgondozási segélyben részesültek. A mintegy 300 ezer anyát érintő jogszabály kihirdetése napján lép hatályba.

Az ellenzék a kismamák jövedelempótlékát visszamenőleg öt évre és kamatostul szerette volna visszafizetni. Szijjártó Péter (Fidesz), a költségvetési bizottság kisebbségi véleményét ismertetve elmondta, igazságtalan, hogy nem minden anya kapja meg visszamenőleg a pótlékot. A kamatot is hiányolta, “hiszen az állam követte el a hibát”, “mégis a kismamákat büntetik”. Sisák Imre (MDF) megjegyezte, “ha az állampolgár nem fizet, akkor kamatterhek növelik” hátralékát.

“A szigorú legfelsőbb bírósági ítélet következményét vállalja a kormány” – fogalmazott Veres János, a Pénzügyminisztérium politikai államtitkára, aki elmondta, az ellenzék indítványa a kormány előterjesztéséhez képest 60 milliárd forint többletet jelentene. A kormány számításai szerint az intézkedés több mint 33 milliárd forintba kerül.

Az SZDSZ úgy véli, nem érte hátrány a kismamákat, a kormány azonban ragaszkodik a Legfelsőbb Bíróság (LB) döntéséhez, miután három, egymást követő kormány közül egyik sem helyezte hatályon kívül a jövedelempótlékról szóló jogszabályt.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik