Belföld

A PSZÁF garantálta a bolgároknak, hogy az OTP nem mosott pénzt

A Pénzügyi Szervezetek Állami Felügyelete a bolgár bankfelügyeletnek megküldött válaszában biztosította az ottani főhatóságot arról, hogy az OTP Bank mindent a jogszabályok által előírt módon tesz, a bank a törvényi előírások szerint működik - mondta hétfőn Gulácsi Ferenc, a PSZÁF sajtófőnöke.

Gulácsi Ferenc leszögezte: a PSZÁF a válaszlevélben
hangsúlyozta azt is, hogy az OTP Bankkal kapcsolatban a pénzmosásnak soha még a gyanúja sem merült fel. A hétvégén bolgár lapok ugyanis arról számoltak be, hogy kétséges a
jegybanki engedély az OTP bank tulajdonszerzésére a DSK Bankban, mert a bolgár jogszabályok szerint pénzmosás gyanúja esetén a bolgár bankfelügyelet megtagadhatja az engedélyt. Ezért, mint írták, a bolgár bankfelügyelet írásos garanciát kért a magyar felügyelettől arról, hogy a DSK vevőjét nem gyanúsítják pénzmosással.


Az OTP Bank Rt.-vel az idén május 20-án írták alá a megállapodást a DSK Bank 100 százalékának eladásáról. Az ügyletet a bolgár illetékesek a legsikeresebb privatizációs tranzakciónak minősítették nyilatkozataikban.


Szeptember 23-ig kell beszerzni az engedélyeket


Az OTP Bank már minden szükséges engedéllyel rendelkezik,
egyedül a bolgár bankfelügyelet jóváhagyása kell még, ahhoz, hogy a Bolgár Nemzeti Bank illetékes vezetője aláírja a végső engedélyt a második legnagyobb bolgár bank részvényeinek megszerzéséhez. A megállapodás szerint a vevőnek 90 napja van arra, hogy megszerezze a szükséges engedélyeket a bolgár és a magyar hatóságoktól, ami feltétele annak, hogy a DSK részvényei a tulajdonába kerüljenek. Az ünnepnapokat is figyelembe véve szeptember 23-án jár le a határidő. Korábbi bolgár lapértesülések e hétre várták az engedélyt, mert a bankfelügyelet vezetője most tér vissza szabadságáról.


311 millió eurót fizetnek a Nép Bankjáért


Az OTP Bank 311 millió eurót fizet a Nép Bankjának is nevezett
DSK Bank száz százalékos tulajdonjogának megszerzéséért. Ebből 10 százalékot már kifizetett, a fennmaradó rész törlesztése a részvényátruházáskor esedékes. A mérlegfőösszege alapján második legnagyobb bolgár
hitelintézet, a DSK Bank 27,281 millió leva (13,9 millió euró)
adózás utáni eredményt ért el 2003 első félévében, ami 9,5
százalékkal haladja meg a tavaly első félévi adózott profitot.
Tavaly egész évben a bank adózótt eredménye 40,682 millió leva volt, 70 százalékkal több, mint 2001-ben.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik