Belföld

László 3,8 százalékos költségvetési hiányt akar

A kormány jövőre az államháztartási hiányt 3,8 százalékra akarja csökkenteni - közölte László Csaba.

A magyar gazdaság versenyképességét a jövedelempolitika, a kamatpolitika és az árfolyampolitika kedvező alakulása javítja leginkább – mondta a pénzügyi tárca vezetője a 41. közgazdász vándorgyűlésen vasárnap, Sopronban.

A kormány jövőre az államháztartási hiányt 3,8 százalékra akarja csökkenteni – közölte László Csaba. Hozzátette: az ország euro-zónához történő 2008-as csatlakozása meghatározó lehet a versenyképesség szempontjából.

A vállalkozók mindennapjaikban érzik annak hátrányát, hogy az ország ennél gyorsabban nem tud csatlakozni az eurózónához – mondta a pénzügyminiszter. Kiemelte: a jövő évi költségvetés tervezetében több mint 200 milliárd forinttal nagyobb összeg szerepel fejlesztésekre, mint az ideiben. Jövőre nem terveznek társaságiadó-emelést, munkavállalói járulék-emelést, mivel ezek a terhek közvetlenül csökkentenék a vállalkozók versenyképességét – mondta a pénzügyminiszter.

Kádár Béla akadémikus, a Magyar Közgazdasági Társaság elnöke szerint világméretekben tapasztalható a közéleti és a politikai szféra romlása. “A gazdasági racionalitást kiszorítja a politikai ésszerűség, (…) a választási racionalitás maga alá gyűri a közgazdasági élet törvényszerűségeit” – mondta. Az elnök kifejtette: Magyarország sajátos szakaszhatárokhoz érkezett, szembe kell néznie azzal, hogy az élénkülő gazdaság térbeli súlypontjai Európa felől Ázsia felé terelődnek. “Kína válik a világ legnagyobb feldolgozóipari műhelyévé” – hangoztatta.

Ugyancsak új elem az ország közelgő európai uniós csatlakozása, ami azzal az előnnyel is jár, hogy “a közös játékszabályok fékezik az egyes tagországok kormányainak irracionális döntéseit”. Demján Sándor, a Vállalkozók és Munkáltatók Országos Szövetsége elnöke átfogó adó- és közigazgatási reformot sürgetett négypárti konszenzussal. Az államapparátusban, a köztisztviselői, közalkalmazotti körben kétszeres a túlfoglalkoztatás – közölte.

A fizikai munkásoknak versenyképes bért kell adni az adók mérséklésén keresztül, ehhez viszont le kell építeni a költségvetési szférát – mondta Demján Sándor. Parragh László, a Magyar Kereskedelmi és Iparkamara elnöke hangoztatta: az elmúlt három évben a növekedés belső fogyasztásra épített tartalékai kimerültek. Minél előbb áll új pályára a gazdaságpolitika, annál kevesebb feszültséggel fog ez a folyamat lezajlani – mondta az elnök.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik