Belföld

A külkerhiány 2,98 milliárd euró (bővített)

Az idén az első hét hónapban a külkereskedelmi áruforgalom hiánya 2,98 milliárd euró volt, 20,82 milliárd euró export és 23,8 milliárd euró import mellett az előzetes adatok szerint - közölte a Központi Statisztikai Hivatal (KSH) hétfőn az MTI-vel. Az idén az első félévben 17,787 milliárd euró export és 20,199 milliárd euró import mellett 2,412 milliárd euró volt a külkereskedelmi hiány.

Tavaly az első hét hónapban a külkereskedelmi deficit 1,75 milliárd eurót tett ki. Az idén január-júliusban a bázishoz képest az export 2,6 százalékkal csökkent, míg az import 2,9 százalékkal nőtt. Forintban számolva 2003 első hét hónapjában az export 5.174,7 milliárd forintot, az import 5.916,9 milliárd forintot tett ki, s így 742,2 milliárd forint hiány alakult ki. A forintban számolt forgalom kivitelben 0,7 százalékkal csökkent, a behozatalban 4,9 százalékkal nőtt az előző év azonos időszakához képest.

A KSH közlése szerint a behozatal növekedési üteme a hetedik hónapban is meghaladta a kivitelét, a forgalom két iránya között mért ütemkülönbség azonban – elsősorban az export július havi 6 százalékos élénkülése miatt – 5 százalékpontra csökkent a második negyedévi 9 százalékpontról. A forint az első hét hónap során összességében 2 százalékot erősödött a kiemelt devizákhoz képest, amelyen belül az euróhoz viszonyítva 2 százalékkal gyengült, a dollárhoz képest viszont 17 százalékkal erősödött.

A gépek és szállítóeszközök exportja 3 százalékkal bővült, az árufőcsoporton belül az energiafejlesztő gépek és berendezések forgalma jelentősen, 13 százalékkal nőtt, így 629 milliárd forintot tett ki.

A közúti járművek kivitele ellenben 2,5 százalékkal csökkent, 458 milliárd forintot tett ki. E termékkör exportjának négyötöde az Európai Unióba irányult, amely relációba feladott termékek értéke – elsősorban a 46 milliárd forinttal visszaeső személygépkocsi-kivitel miatt – mintegy 9 százalékkal maradt el az előző év azonos időszakitól.

A feldolgozott termékek kivitele 8 százalékkal csökkent. Az élelmiszerek, italok, dohány árufőcsoport exportja stagnált. A behozatal növekedése elsősorban a fogyasztási és beruházási célú import bővülésével, illetve az energiahordozók behozatalának növekedésével magyarázható.

A gépek és szállítóeszközök árufőcsoport importja mintegy 3 százalékkal nőtt, ezen belül az exportot megalapozni képes, 364 milliárd forintért behozott általános rendeltetésű ipari gépek, illetve az 503 milliárd forint forgalmat jelentő közúti járművek importja egyaránt 14 százalékkal bővült. Ez utóbbi termékkörön belül 222 milliárd forintot, a megelőző év azonos időszakában regisztráltnál 35 százalékkal nagyobb értéket tett ki a személygépkocsi-behozatal.

A híradás-technikai, hangrögzítő és -lejátszó készülékek importja is dinamikusan bővült: a 362 milliárd forintot kitevő forgalom 18 százalékos növekedés a 2002. év első hét hónapjához képest. Az árucsoporton belül több mint kétszeresére, 161 milliárd forintra nőtt a mobiltelefon-import értéke.

Az árufőcsoportok közül a legnagyobb mértékben, 12 százalékkal az energiahordozók forgalma emelkedett, azon belül a 228 milliárd forintért behozott földgáz importja 18 százalékkal, a 181 milliárd forint értékben átvett kőolaj és kőolajtermékek forgalma pedig 8 százalékkal.

A feldolgozott termékek behozatala 7 százalékkal bővült, ezen belül a gyógyszerek és gyógyszerészeti termékek importja több mint negyedével nőtt, 156 milliárd forintot tett ki. A 2002. év azonos időszakival összehasonlítva mindhárom főbb országcsoporttal romlott a kereskedelmi mérleg.

Az egyenleg romlása a fejlett országokkal folytatott
kereskedelemben volt a legmarkánsabb: a 199 milliárd forintos aktívum 294 milliárd forinttal maradt el a 2002 első hét havitól. A közép- és kelet-európai országokkal folytatott külkereskedelem értéke jelentősen, kivitelben 14, behozatalban pedig 13 százalékkal nőtt. Az export nagyobb ütemű bővülése ellenére az egyenleg ebben a relációban is romlott: a hiány 17 milliárd forinttal nőtt, 225 milliárd forintot tett ki.

A fejlődő országokkal folytatott kereskedelem egyenlege csekély mértékben, 3 milliárd forinttal esett vissza. A Kínából származó behozatal megközelítőleg negyedével bővült, miközben a kivitel csak 4 százalékkal, s így a 342 milliárd forintot kitevő passzívum 71 milliárd forinttal kedvezőtlenebb, mint 2002 január-júliusában.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik