Belföld

Kockázatos a forint – most érdemes venni

Továbbra is Magyarország vezeti a jelentősebb feltörekvő piaci gazdaságokról összeállított valutakockázati listát a Bank of Americánál. Hazai elemzőnk vételre ajánlja a forintot.

Javult a magyar piac rövid távú megítélése – derül ki a nemzetközi pénzügyi szolgáltató londoni befektetési irodájának szeptemberi rizikósorrendjéből, de még mindig 13 pont felett van. A kockázatokat az árfolyamkilengések veszélye alapján súlyozó listán 5-től 20 pontig terjed a kockázati mutató.

Magyarország kockázati megítélése az augusztus végi állapotot rögzítő új skálán még mindig 13 pont felett van, kevesebb mint 1 pontnyira a 14-15-ös szint között meghúzott válságzónától, amelyben a Bank of America meghatározása szerint már erős a nagymértékű kilengések kockázata.

A 15-ös szinten 51 százalékos a valószínűsége a valuta 5 százaléknál nagyobb, hirtelen árfolyamzuhanásának, és 19 százalékos eséllyel következhet be 20 százaléknál nagyobb leértékelődés. A jelenlegi magyar devizakockázati mutató azonban 0,2 ponttal alacsonyabb az egy hónappal korábbinál.

A cég londoni irodájában ugyanakkor megjegyezték, hogy a gyorsuló infláció, valamint a jelentős külső és belső deficitek Magyarországot továbbra is a legmagasabb árfolyamkockázati szinten tartják a térség országai között. Hozzátették viszont, hogy a magyar piac rövid távú megítélése az utóbbi hetekben sokat javult, és a BoA a magyar kormánykötvényeket augusztus második fele óta túlsúlyozásra javasolja befektetői portfólió-modelljeiben.

Az európai feltörekvő gazdaságok közül a jelenleg érvényes valutakockázati listán Csehország megítélése javult a legnagyobb mértékben egy hónap alatt. A cseh valuta a legutóbbi listán a legközelebb állt Magyarországhoz a térségből, 11-es, közepes árfolyamkockázati szinttel a negyedik helyen. A frissített listán Csehország már csak a hetedik, 10 pontot alig meghaladó kockázati szinttel, vagyis besorolása csaknem egy teljes pontot javult.

Az európai feltörekvő térségből Lengyelország áll a legjobban a Bank of America megítélése szerint; az összesen 18 európai, ázsiai és latin-amerikai feltörekvő gazdaság közül, 9 pont alatti árfolyamkockázati osztályzattal a 12. helyen van.

A Bank of America kockázatelemző csoportja Magyarországot már májusban, az ingadozási sáv középértékének június eleji gyengítése előtt a magas kockázati sáv aljára, a 14-es szintre emelte; innen sorolta vissza azóta a valamivel 13 pont fölötti rizikómutatóra. A hathavi visszatekintő mozgóskálán azonban még mindig a magyar árfolyamkockázat mutatja a legnagyobb romlást, csaknem 2,5 pontos emelkedéssel.

A BoA londoni befektetési irodájának értékelése szerint továbbra is a feltörekvő Ázsia a legkevésbé árfolyamkockázatos térség; a lista utolsó – legjobb – helyén Thaiföld áll, Malajzia és Kína mögött.

Az elemzők mást gondolnak

A FigyelőNet kérdésére Barcza György, az ING bank vezető elemzője elmondta, szerinte ez a megítélés egyértelműen a múltbeli eseményeken alapul és a jövőre nézve nem lesz negatív hatással. Néhány befektetőt elbizonytalaníthat, ők forinteladóként léphetnek fel a piacon, amit a többieknek érdemes lesz kihasználni.

A mostani forinterősödés ugyanis az elemző szerint tovább folytatódik, és az euróval szembeni forintárfolyam az év végére 250 körüli szinten állhat meg.


Ajánlott videó

Olvasói sztorik