Belföld

Készül a második Orbán-kormány – Horn nem kacsingat

Nincs szó belháborúról, csak viták vannak az MSZP-ben – hangsúlyozta Horn Gyula és Kovács László vasárnap este a Szólás szabadsága című műsorban. Tamás Gáspár Miklós szerint a második Orbán-kormány készül.

Mint ismeretes, Horn Gyula az MSZP Tapolcán megtartott frakcióülésén bírálta a párt gyakorlatát, amely szerint az elnökség több tagja egyben miniszterként is tevékenykedik. Egyúttal megfogalmazta: fiatalításra, friss erők bevonására lenne szükség, és ennek érdekében minél előbb tisztújító kongresszust kellene tartani.

Friderikusz Sándor kérdésére Horn Gyula cáfolta, hogy a javaslat saját pozícióinak megerősítésére irányult volna, mint mondta, ő nem kacsintgat a pártelnöki székre.

Kovács László, pártelnök és külügyminiszter – vagyis a kritika egyik fő célzottja – szerint nem időszerű most a tisztújítással foglalkozni, erre leghamarabb egy év múlva kerülhet sor. Akkor azonban ő nem fogja magát pártelnökként újrajelöltetni, de szívesen maradna a vezetőség tagjai között.

Tamás Gáspár Miklós az MTV műsorának meghívottjaként kifejtette, hogy az MSZP súlyos politikai válságban van, ez az oka annak, hogy több irányban beszélnek, és embereket akarnak leváltani. A filozófus szerint a párt a második Orbán-kormányt készíti elő, mivel egyszerre próbál jóléti, szociáldemokrata és megszorító, neoliberális poltikát folytatni.

A Medgyessy Pétert, László Csabát és Gyurcsány Ferencet ért belső kritikák kapcsán ugyanakkor Kovács László megjegyezte, hogy nem indult támadás a miniszterek ellen, de a kedvezőtlen intézkedésekkel való riogatás (53. heti nyugdíj elhalasztása, lakásépítők kedvezményének eltörlése, ingatlanadó bevezetése) felelősének tartott PM-szóvivő, Máté Dániel már nem szóvivő többé, csupán a sajtó és kommunikácós főosztály vezetője. A FigyelőNet kérdésére ezt a pénzügyi tárcánál megerősítették.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik