Belföld

Bővül az eva-kör, emelkedik az árbevétel-korlát?

A Pénzügyminisztérium tervei szerint jövőre többen választhatnák az egyszerűsített vállalkozói adót. A tárca dolgozik a 15 millió forintos árbevétel-korlát megemelésén is.

A FigyelőNet úgy tudja, hogy a PM tervei szerint bővülne az egyszerűsített vállalkozási adót (eva) választók köre. Jövőre beléphetnének a rendszerbe azok az idén még kizárt vállalkozások is, amelyek tevékenysége felügyeleti (PSZÁF-, illetve a Szerencsejáték-felügyeleti) engedélyhez kötött.

Információink szerint ez a könnyítés már korábban is az elvi elképzelések között volt, és a kedvező idei tapasztalatok, az adómorál javulása alkalmat ad az alanyi kör szélesítésére. Arról azonban egyelőre a pénzügyi tárcától sem kaptunk információt, hogy az erre az évre 15 millió forintban korlátozott árbevétel megemelkedne-e, és ha igen, mennyivel.

Emlékeztetőül: a Budapesti Kereskedelmi és Iparkamara augusztusban javasolta a jelenlegi eva mellett az „eva plusz” bevezetését, amely szerint évi 30 millió forintos árbevételig a vállalkozások árbevételük 18 százalékát fizetnék adóként.

A Magyar Hírlap hétfői írása arra mutat rá, hogy ezentúl a pénzügyi, például biztosítási tevékenységet folytató vállalkozások is bejelentkezhetnének az egyszerűsített vállalkozói adó alá. Továbbá a kereszttulajdonlási szabályok enyhítését is tervezik, és az is valószínű, hogy idén decemberben nem kell újabb nyilatkozatot tenniük az evásoknak arról, hogy továbbra is ezt az adónemet szeretnék fizetni.

Az egyszerűsített vállalkozói adót a bevezetés óta elsősorban budapesti értelmiségiek vették igénybe: ők jellemzően könyvelők, ügyvédek, tanácsadók. Az APEH februári adatai szerint 59 792 vállalkozás volt evás, vagyis a feltételeknek megfelelő vállalkozások egyharmada.

Az államkassza az eva bevezetése óta összesen 135 milliárddal gyarapodhat a következő eva-bevallásig. Az APEH 2002-es éves bevétele 5,2 ezer milliárd forint volt adókból és járulékokból.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik