Belföld

K&H-ügy: letartóztatták Rejtőt és az “autópályásokat”

Újabb személyeket vett őrizetbe a rendőrség a K&H-botrány kapcsán, akiket vasárnap előzetes letartóztatásba helyezett a bíróság. Ezzel a gyanúsítottak száma immár nyolcra emelkedett.

K&H-ügy: letartóztatták Rejtőt és az “autópályásokat” 1

A rendőrség a legfrissebb bejelentés szerint két autópálya-építésben érdekelt cég vezetőjét vette őrizetbe. A sikkasztás gyanújával elfogatott Garamszegi Gábor, a Betonút Rt. korábbi vezérigazgató-helyettese 50 részletben utalt át cégétől előbb kétmilliárd, majd 3,3 milliárd forintot 2001. szeptember 14. és 2003. március 5. között.

Ez az elsikkasztott pénz eltűnt, a rendőrség információi szerint a K&H bankcsoporthoz tartozó több számlán keresztül különböző cégekhez került, majd a korábban meggyanúsított szír állampolgárok kezébe jutott.


Négymilliárd megkerült




 Garamszegi és a Betonút

Garamszegi Gábor volt fővárosi képviselő neve több összefüg-gésben is felmerül a K&H-ügy kapcsán. A Figyelő korábbi cikke szerint a Betonút Rt. volt a kivi-telezője annak a nagyváradi be-vásárlóközpontnak, amelyben érdekelt Mudura Sándor. Mudura neve a Pannonplast-felvásár-lás kapcsán merült fel korábban. Mudura magyarországi cége, a Ramexa Rt. egyébként a K&H-s Kulcsár Attilával intéztette értékpapírügyleteit. A Betonút Rt. az Orbán-kormány idején a Vegyépszerrel együtt kapott hatalmas autópálya-építési megbízásokat.

Bitvai Miklóst, az Állami Autópályakezelő (ÁAK) Rt. korábbi vezérigazgatóját szintén őrizetbe vette a rendőrség, őt négymilliárd forint elsikkasztásával vádolják, méghozzá 2003. február 10. és 2003. május 5. közötti időpontokban. Eltérően Garamszegi ügyétől, Bitvai esetében a négymilliárdot a K&H utóbb visszautalta a pénzt az ÁAK-nak, így ez a pénz nem tűnt el. Garamszegit és Bitvait a pénteken elfogott Rejtő E. Tiborral, a K&H Bank volt vezérigazgatójával együtt előzetes letartóztatásba helyezte a Pesti Központi Kerületi Bíróság vasárnap.


Rejtő E. Tibort, a K&H Bank volt vezérigazgatóját és Garamszegi Gábort, a Betonút Rt. volt vezérigazgató-helyettesét sikkasztással, míg Bitvai Miklóst, az Állami Autópályakezelő Rt. volt vezérigazgatóját sikkasztással és magánokirat-hamisítással gyanúsítja a rendőrség – közölte az MTI vasárnap. Szökés, elrejtőzés, illetve a büntetőeljárás megnehezítése veszélye miatt helyezte a bíróság előzetes letartóztatásba a gyanúsítottakat. Ez ellen mindhárman fellebbeztek – derül ki a közleményből.


Ugyancsak gyanúsítottként hallgatta ki az ügyben a rendőrség T. Évát a K&H Bank osztályvezetőjét, aki közreműködött a pénzek átutalásában, és D. Katalint, Kulcsár Attila asszisztensét, akit a szerződések visszadátumozása miatt magánokirat-hamisítással gyanúsítanak. T. Éva és D. Katalin letartóztatását nem kezdeményezi a rendőrség (bűnügyi őrizetbe sem vették őket), viszont Garamszegi és Bitvai esetében a bíróságnak kell döntenie, hogy az őrizetbe vett személyeket előzetes letartóztatásba helyezi-e.





 Tanúból gyanúsított?

Újságírói kérdésre válaszolva Garamvölgyi László elismerte, hogy pénteken jóval több sze-mélyt hallgattak ki a rendőrség Aradi utcai részlegénél. Ezek a meghallgatások azonban tanú-ként érintettek különböző szemé-lyeket. Az ORFK kommunikációs igazgatója szerint azonban nem kizárt, hogy az eddigi tanúkból később gyanúsítottak lesznek.

További gyanúsítások várhatók


Garamvölgyi László elmondta, hogy további gyanúsítások várhatók az ügyben, ám a Britton Kft. esetleges érintettségéről nem volt hajlandó újságírói kérdésekre sem nyilatkozni. Garamvölgyi elmondta, hogy kedden újabb sajtótájékoztatót tartanak, és akkor ismét érdemi információkat közölnek a nyilvánossággal. A Britton kapcsán megjegyezte ugyanakkor, hogy pénzmosás esetleges megvalósulását vizsgálják jelenleg is szakértőik, miután pénteken házkutatást tartottak a cégnél és több magánlakásban is.

Mint ismeretes, pénteken a rendőrség őrizetbe vette Hegyeshalomnál Rejtő E. Tibort, a K&H bank volt vezérigazgatóját. Vele, Garamszegivel, Bitvaival és a szír testvérpárossal (akik készpénzben vettek fel mintegy hatmilliárd forintot), továbbá Kulcsár Attilával és a két K&H-bankos személlyel, T. Évával és D. Katalinnal együtt immár nyolc gyanúsítottja van az ügynek – mondta Garamvölgyi, aki hozzátette, további személyek meggyyanúsítása sem zárható ki.


Nem találkozott Kulcsárral Bolcsik tábornok


Garamvölgyi László ugyanakkor cáfolta azokat a híreket, miszerint Bolcsik Zoltán dandártábornok, az ORFK Szervezett Bűnözés Elleni Igazgatóságának vezetője nemrégiben Bécsben járt volna, és ott Kulcsár Attilával találkozott. Garamvölgyi elmondta: Bolcsik tábornok valóban Ausztriában járt, de egy salzburgi konferencián vett részt, amelyet a szervezett bűnözés elleni szervezetek vezetői számára rendeztek.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik