Belföld

Külföldi fecskék a kínai részvénypiacon

Az amerikai GoldmanSachs befektetési bank a harmadik külföldi befektetőként átesett a tűzkeresztségen a kínai értékpapír piacon. Elsőként a svájci UBS bankcsoport, másodikként pedig a Citigroup Inc jelent meg a belföldi kínai értékpapír kereskedelemben.

A GoldmanSachs öt különböző közelebbről meg nem nevezett “A” kategóriás kínai részvényt vásárolt. A bank sem az ügylet értékét, sem a megbízókat nem hozta nyilvánosságra.

A GoldmanSachs szóvivője mindössze annyit közölt, hogy a szóban forgó részvények jó vezetés alatt álló és a nemzetközi könyvviteli szabályokat követő, ezért áttekinthető gazdálkodású cégeket képviselnek.

A GoldmanSachs az “A” kategóriás, azaz a helyi devizában denominált részvények kereskedésének a külföldi befektetők előtt történő megnyitását szolgáló QFII (qualified foreign institutional investor) program keretében 50 millió dolláros értékhatárig hajthat végre befektetéseket Kínában. Az UBS 300 millió dolláros, a Citigroup pedig 75 millió dolláros befektetési kerettel rendelkezik.

A GoldmanSachs további 50 millió dolláros keret kérelmezését tervezi. A program keretében még a Nomura Holdings Inc, Morgan Stanley, a HSBC Holdings Plc és a Deutsche Bank AG is befektetési kerethez jutott, üzletet azonban még nem kötöttek.

A QFII program 1200 kínai részvényt tesz elérhetővé külföldi befektetők számára. Ezek többségét azonban rossz vezetési gyakorlat és átláthatatlan könyvvitel jellemzi. A szigorú belépési feltételek és magas költségek miatt a résztvevők száma korlátozott lesz az elkövetkező évek folyamán. A külföldi befektetések forgalmát mintegy 10 milliárd dollárra becsülik rövid távon az elemzők.

Az “A” kategóriás kínai értékpapír piac forgalma 500 milliárd dollárra, míg a külföldiek előtt eddig is nyitott “B” kategóriás piac forgalma 11 milliárd dollárra becsülhető.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik