Belföld

Kamionterminál épül Hegyeshalomban

Háromszáz kamion befogadására alkalmas kamionterminált adtak át pénteken Hegyeshalomban; a 350 millió forintos létesítményt a Pannonsped Kft., az ország egyik vezető vámügynöki vállalkozása
építette.

Csató Attila, a beruházó társaság gazdasági igazgatója az MTI érdeklődésére elmondta: a 4 hektáros területen elhelyezkedő kamionparkolóba automatizált beléptető rendszer segítségével lehet behajtani. A kihajtást érkezési sorrendben irányítja a rendszer, amely ugyanakkor figyelembe veszi a nemzetközi egyezményekben meghatározott soronkívüliségi előírásokat és biztosítja az elsőbbséget egyebek között az élőállat szállítmányoknak, a romlandó élelmiszereknek.

A terminál területén emeltek egy 100 négyzetméteres épületet, amelyben tisztálkodási, étkezési és vásárlási lehetőség áll majd a kamionosok rendelkezésére. A parkoló területén vámügynöki irodák is működnek. A terminál területén található vámudvarban a szállítmányok teljes körű export vámkezelése is megoldható. A parkoló használati díja 24 órára 4,8 euró + 25 százalék áfa. A beruházó 6-8 éves megtérülési idővel számol.

Vincze Zoltán, Hegyeshalom polgármestere beszédében kiemelte: a termináltól azt várják, hogy működése nyomán megszűnnek az M1-es autópályán és a kapcsolódó útvonalakon közlekedő forgalmat veszélyeztető gépkocsi torlódások, csökken a balesetveszély és a környezetkárosítás.

Emlékeztetett: az átkelő előtt feltorlódó járművek mostanáig az M1-es autópálya leállósávjában várakoztak vagy lépésben araszoltak a határátkelőhely felé. A kamionsor nem egyszer elérte a 10 kilométert.

Csató Attila az MTI-nek elmondta: a forgalom Hegyeshalomnál évente 10-15 százalékkal emelkedik. Az előrejelzések szerint az idén várhatóan egymillió 7,5 tonnánál nehezebb tehergépjármű fordul meg a hegyeshalmi átkelőhelyen.

A Pannonsped két magyarországi magánszemély tulajdonában van.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik