Belföld

EU által finanszírozott magyar projektek

Magyarországon négy környezet- és egy természetvédelmi projekt lesz finanszírozható az EU ilyen célokra szolgáló, LIFE nevű alapjából az Európai Bizottságnak az idei pályázatokról pénteken bejelentett döntése értelmében.

A környezetvédelmi projektek a vízgazdálkodással (árterület rehabilitációjával), a fenntartható idegenforgalommal, valamint a hulladékgazdálkodással (veszélyes vagy problematikus hulladékok kezelésével) kapcsolatosak. A természetvédelem területén a Duna-Ipoly Nemzeti Park területén található Szénás-hegyek botanikai értékeinek megőrzését célzó program kap támogatást.

A bizottság az idén összesen 104 környezet- és 77
természetvédelmi projektet ítélt támogatásra érdemesnek a benyújtott pályázatok közül, amelyek 14 tagországból és hat csatlakozó országból érkeztek. Az előbbiek összesen 216 millió, az utóbbiak pedig 133 millió eurós beruházási értéket képviselnek, amelyekhez az unió 69, illetve 71 millió euróval járul hozzá.

Brüsszeli tájékoztatás szerint a környezetvédelemben a kiválasztott programok mindegyike a rendelkezésre álló legfejlettebb technológiai megoldásokat alkalmazza. Az idén mind a kiválasztott programok száma, mind az odaítélt támogatások összege szerint a hulladékgazdálkodással és az integrált gyártáspolitikával kapcsolatos pályázatok képviselik a legnagyobb súlyt.

Ezek főleg olyan területekkel kapcsolatosak, mint a
környezetvédelmi szempontok beépítése a földhasznosításba, a településfejlesztés, a fenntartható vízgazdálkodás vagy a gazdasági tevékenységek környezetkárosító hatásainak a mérséklése.

A 69 millió eurós közösségi támogatás a beruházások
összköltségének körülbelül az egyharmadát fedezi. A fennmaradó hányadot maguk a kedvezményezettek, a projektbe bekapcsolódó partnerek és társfinanszírozók adják.

A LIFE-program másik nagy szekciójában, a természetvédelem területén kiválasztott idei projektek több mint kétharmada az élőhelyekre vonatkozó közösségi irányelvekben szereplő térségek, illetve az ott élő állat- és növényfajok védelmére irányul.

Az EU 1992-ben hozta létre a környezet- és természetvédelmi tevékenységek társfinanszírozására szolgáló LIFE alapot, amelyből a tagállamok és a csatlakozó országok mellett az unió szomszédságában
elterülő harmadik országok pályázói is kaphatnak támogatásokat.

Ennek megfelelően a program három önálló területre tagolódik: LIFE-környezetvédelem, LIFE-természetvédelem és LIFE – harmadik országok, amelyek közül az első alprogramra jut az alap teljes költségvetésének csaknem a fele.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik