Belföld

Termékdíj az autókra és az elektronikai cikkekre

admin

2003. 09. 04. 08:23

Az elektronikai termékekre és a gépjárművekre is kiterjesztené jövő évtől a termékdíj-fizetési kötelezettséget a Környezetvédelmi és Vízügyi Minisztérium (KVM). A tárca szerint a termékdíjakról szóló törvény több ponton felülvizsgálatra szorul, ezért ezek módosítására, s a díjfizetésre kötelezettek körének kiszélesítésére koncepciót dolgozott ki, amelyet a tervek szerint az európai uniós csatlakozás időpontjában léptetnének életbe – írja a Világgazdaság.

A díj mértékét ugyan még nem határozták el, ám irányadó lehet a jelenlegi gyakorlat. E szerint a díjtételek termékcsoportonként eltérnek, s ezeken belül is jelentős különbségek vannak, így a csomagolásnál 4,1–30,4 forint/kilogramm, a hűtők esetén 2255–16 286 forint/darab között változik.

A kormány oldalán várhatóan egyetértés lesz abban, hogy a termékdíj fizetésére kötelezettek körét tovább kell szélesíteni – fejtette ki Tátrai Miklós. A KVM közgazdasági és költségvetési helyettes államtitkára kérdésünkre elmondta: a tárca tervei szerint 2004 májusától a gépjárművekre és az elektronikai eszközökre: különféle háztartási és szórakoztatóelektronikai termékekre, számítástechnikai és telekommunikációs eszközökre terjesztenék ki a díj fizetését.

Az intézkedés mellett szól, hogy a két termékcsoport újrahasznosítása még csak részben megoldott, s a finanszírozás is problémás. A tervek szerint a termékdíjakból befolyt összeget részben ezekre a területekre forgatnák vissza. Másrészt az érintett cégeknek, a csomagolóanyagok mintájára, várhatóan arra is lehetőségük lesz, hogy – önállóan, vagy közhasznú szervezetek együttes alapításával – maguk oldják meg a hasznosítást, ezáltal részben vagy teljesen mentesülve a termékdíj fizetése alól.

vissza a címlapra

Ajánlott videó mutasd mind

HOLLYWOOD, CA - NOVEMBER 12: Filmmaker Rory Kennedy speaks during the Academy of Motion Picture Arts and Sciences' 8th annual Governors Awards at The Ray Dolby Ballroom at Hollywood & Highland Center on November 12, 2016 in Hollywood, California.   Frederick M. Brown/Getty Images/AFP
Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
24-logo

Engedélyezi, hogy a 24.hu értesítéseket
küldjön Önnek a kiemelt hírekről?
Az értesítések bármikor kikapcsolhatók
a böngésző beállításaiban.