Belföld

Õszi láz az agrártámogatási vitában

A korábbi évekbelinél is élesebb agrártámogatási vitát hozhat az ősz a Pénzügyminisztérium és az agrártárca között: a két szervezet jövő évi agrárszubvenciós elképzelései között a különbség csaknem ötvenmilliárd forint. A vita elsősorban amiatt alakult ki, hogy a 2004-es uniós támogatási forráshoz adható harmincszázalékos nemzeti kiegészítést a „szokásos" agrárbüdzsé részének kell-e tekinteni, vagy az külön tétel lehet.

A Népszabadság úgy tudja, amennyiben a pénzügyi tárca elképzelése válik valóra, a hagyományos nemzeti agrártámogatási keret összege elmarad az 1997-ben megszületett agrárfejlesztési törvényben előírt mértéktől, pontosabban csak az uniós források egy részének beszámításával felel meg annak. A törvény szerint az agrártámogatási keretet az előző évi infláció és a nemzeti össztermék bővülési rátájának összegével kell emelni.

Németh Imre földművelésügyi miniszter nem kívánta kommentálni az értesülést, hangsúlyozva: még folynak egyeztetések. Annyit elmondott, olyan költségvetési kerettel lenne elégedett, ami a különlegesnek ígérkező jövő évi viszonyok között is folyamatosan lehetőséget ad a tárcának a szubvenciók folyósítására, és segít a csatlakozás szempontjából átmeneti év várható nehézségeinek leküzdésében is. Emlékeztetett rá, hogy az uniós támogatások egy része ténylegesen csak 2005 elején érkezik meg a magyar agrárágazatba. Így a támogatási előlegeket jövőre még a hazai költségvetésnek kell biztosítania.

A hazai érdekképviseletek szintén nem kívántak állást foglalni az ügyben. Csikai Miklós, a Magyar Agrárkamara elnöke annyit megjegyzett, hogy az eredeti ígéret szerint a 25 százalékos uniós támogatásokat a kormány külön forrásból egészíti ki harminc százalékkal. Emlékeztetett rá: a büdzsé mostani tervezésekor kihagyhatatlanok az 1997-es agrártörvény előírásai. Ez az eddigi adatok szerint legalább hat-nyolc százalékos közvetlen támogatásiszint-növekedést jelent. Az uniós belépés után természetesen változik a helyzet, de éppen a csatlakozásra való felkészülés miatt óriási szakmai hiba lenne elvonni az agrárgazdaságtól a fejlesztési forrásokat.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik