Belföld

Nyárbúcsúztató – Szekszárdi Cabernet Sauvignon, Sárosdi Ferenc

Intsünk búcsút e különös, különös nyárnak, midőn kertünkben felütötte a fejét a kabóca, és minden dimenziójában tovább balkanizálódott e lángoktól ölelt kis ország, ami egyébként borilag lehet, hogy jó hír, és egy időre tényleg vörösbor-nagyhatalom leszünk.

A vörösbor ugyanis, mint ismeretes, kedveli a melegebb égöveket. Ennek máris vannak jelei, egyik ilyen jelet vesszük szemügyre ezúttal, Sárosdi uram Szekszárdi Cabernet Sauvignon-ját.


Nyárbúcsúztató – Szekszárdi Cabernet Sauvignon, Sárosdi Ferenc 1

Szekszárdi Cabernet Sauvignon, Sárosdi Ferenc

Nagyon eltalált áru ez a Szekszárdi Cabernet Sauvignon, talán a leg-jobban eltalált opusza a maestrónak, aki inkább a populárisabb polcokon helyezkedett el eddig korrekt téte-leivel. A bor az idei Wine Challenge-en 5 ezer minta között aranyat ért, ami nem semmi.

Sárosdi Ferencnek 15 löszös hektárja van a szekszárdi határban az Elő-hegyen, a Tótvölgyben, a Strázsa-hegyen és Leányvárott, másik 15-öt integrál. A kékszőlők aránya dűlőin túlnyomónak mondható (kékfrankos, cabernet és merlot), de némi rizlingszilvánit is présel Présház utcai családi pincészetében.

Mit tud ez a cabernet, amivel meghatotta a nemzetközi zsűrit? Minden borász (mint minden jó orvos, aki tudja, hogy a betegségek zöme magától gyógyul) hangsúlyozza, hogy a meccs a szőlőben dől el, a lényeg a jó szőlő, olyan 80/20 arányban ez a meghatározó, nem a bormester. Itt kedvezőek voltak az induló feltételek, volt valami 1996-os telepítésű csúcsklón, a költői nevű C14-es, mely épp’ az önológiai szempontból príma millenniumon szökkent szárba (hosszú, forró nyár, jól időzített július közepi esővel és bolondul meleg ősszel), így a relatíve kései érésű cabernet sauvignon is vígan beérett. Sárosdi Simon-Júda napjától, ami a tokaji szüretnek is a kezdőnapja, szedte le a csodabogyót, ami olyan sűrűre sikeredett, hogy megáll benne a kanál (37,5 gramm/liter extrakt). Az érett szőlő szépsége, olajos sűrűsége, klasszikus feketeribizlis-szedres illata-zamata, feketébe hajló rubinja, sav-alkohol-tannin szép szabályos háromszöge, az érintésnyi extrakt-édesség kiváló itallá avatják ezt a meghökkentően nagy bort, melynek nagy erénye, hogy ászokhordóban érett, azaz nem kapott barrikolást. Nyilván újhordós változata is nagy és más élmény lesz, de ez a korszerűtlen, nem barrikolt, Chateauneuf-de-Papes-os szépség szívünknek különösen kedves. Még valami: ára 2 ezer forint körül vibrál, ami szokatlan árképzés manapság a honi bortájakon.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik