Belföld

Az iskolák átcsoportosítással egészítik ki a tankönyvtámogatást

A most kezdődött tanévben mintegy félmillió diák ingyen kapja a tankönyveket. Így a tartósan beteg vagy fogyatékkal élő gyermekek, a három- vagy többgyermekes családban élő, illetve egyedülálló szülő által nevelt diákok, valamint az általános iskola alsó tagozatára járó, kiegészítő családi pótlékban részesülők.

A jogosultságot a támogatást kifizető hely által kiállított előző havi igazolással kell bizonyítani az iskolában – mondta Rudas Péter, a fővárosi Teleki Blanka Gimnázium igazgatója. Közölte: a budapestieknek és a Pest megyeieknek a Magyar Államkincstár Pest Megyei Területi Igazgatóságánál kell igazolást kérniük – Cegléden. A szülők visszajelzései szerint ott nagy a tumultus. Tanévkezdésig nem is tudta minden szülő beszerezni az igazolást – elvben ezek a gyerekek nem kaphatnák meg az ingyenes tankönyvet. Pénzügyi ellenőrzéskor ugyanis hivatalos dokumentumokat kérnek az iskolától – mutatott rá Rudas Péter.

A problémát a Népszabadság által megkérdezett iskolák úgy oldották meg, hogy szükség esetén nyilatkozatot kértek a jogosultságról, és használatra adták oda a tankönyveket. Az igazolás bemutatásakor pedig véglegesen is megkapják majd a köteteket a diákok.

Okozott némi fejtörést az iskoláknak a támogatás elosztása is. A kormány döntése értelmében az ingyenes tankönyvellátásra jogosultak után az idén a fenntartó nyolcezer, a többi diák után 2400 forintot kap. A különbözet Hock Zoltán, az MDF budapesti elnöke szerint egyetlen iskolában sem fedezi az ingyenes könyvek árát. Tegnapi sajtótájékoztatóján Újpest alpolgármestere azt mondta: iskolánként átlagosan 200-300 ezer forint hiányzik, így országos szinten „a kormány hozzávetőlegesen egymilliárd forinttal finanszírozta alá a tankönyveket”.

A hiányzó összegeket vélhetően az önkormányzatoknak kell megtéríteniük – közölte a politikus. Az MDF parlamenti frakciója ezért kezdeményezni fogja a kormánynál, hogy az állami költségvetés általános tartalékának terhére utólagosan térítse meg a többletkiadásokat. Hock Zoltán példaként említette: Újpestnek az idén több mint tízmillió forintjába kerül majd, hogy kipótolja a tankönyvek árát. Mint mondta: a budapesti Babits Mihály Gimnázium kilencedik évfolyamos tanulóinak tankönyvcsomagja 19 781 forintba kerül, amelyet „a kormány nyolcezer forintból kívánt ingyenesen biztosítani a tanulóknak”.

A Népszabadság által megkérdezett iskolák maguk is találtak megoldást az összegek átcsoportosításával. Ha valamelyik évfolyamon nyolcezer forintnál olcsóbb a tankönyvcsomag, a fennmaradó összeget azoknak a diákoknak a könyveire fordítják, akiknek ennél többet kellene fizetniük. Más megoldást említ Kovács Kolosné, a fővárosi Arany János Általános Iskola és Gimnázium igazgatója. Ők a minden gyermeknek járó 2400 forintos támogatást csoportosítják át az ingyenes tankönyvek javára. Igaz, így azok a szülők, akik számítottak a 2400 forintos tankönyvtámogatásra, nem kapják meg azt.

Az Oktatási Minisztériumnál így is tervezték az ingyenes tankönyvellátást. Mint közleményükben írják: a nyolcezer forintos tankönyv-támogatási normatíva egy átlag, amely az évfolyamok közti megfelelő elosztással fedezi a jogosultak ellátási költségeit. Közlik: 2002-ben mintegy 12 milliárd forintot költöttek tankönyvekre, így egy-egy tanulóra átlagosan nyolcezer forint költség jutott.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik