Belföld

Hivatalosan is keresztény lesz Európa?

Az Egyházak Világtanácsa (WCC) ismét azt a kérést fogalmazta meg az EU-alkotmány közelgő, októberi elfogadása előtt, hogy a dokumentum előszavában említtessék meg a kereszténységnek és más vallásoknak Európa alakításában játszott szerepe.

A WCC Központi Bizottságának genfi értekezletén vetődött fel újólag, hogy az alkotmány bevezetőjének tükröznie kellene “a kereszténységnek és más vallásoknak az európai történelem és kultúra formálásában játszott központi szerepét”.

A szervezet mintegy 340 egyházat, felekezetet és vallásos csoportosulást tömörít, a világ több mint száz országából és régiójából. Összesen 400 millió keresztényt képvisel, beleértve a legtöbb görögkeleti (ortodox) egyházat is.

A WCC üdvözölte az Európai Unió jövőre esedékes bővítését, ugyanakkor a terjeszkedés veszélyeire is figyelmeztetett, határozatban jelezve tagjainak, hogy a fokozott európai integráció az egyházak számára is új lehetőségeket, valamint kihívásokat hoz magával.

“A bizánci kelet és a latin nyugat, a görögkeleti és a katolikus, majd később protestáns világ közötti hitszakadás alapvető törést jelent az európai történelemben, és az európai identitás torzulását idézte elő” – áll a WCC határozatában. – Az Európai Unió bővítése egészen a közelmúltig szorosan követte a nyugati kereszténység történelmi határait. “Az egyház feladata abban áll, hogy új módszereket találjon a megosztott térségben, segítse az újszerű felfogás elterjedését, például a különféle értékrendszereket egymáshoz közel hozó nyílt párbeszéd eszközével” – szögezi le a dokumentum.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik