Belföld

Európai tőzsdék: rekord után visszaesés

Londoni értékforgalmazók szerint az európai részvénypiacok csütörtökön kisebb-nagyobb veszteségekkel nyitnak. Az értékforgalmazók becslése szerint a londoni értéktőzsde fő mutatója, az FTSE-100 3-10 pont közötti veszteséggel, a frankfurti értéktőzsde irányadó mutatója, a DAX-30 3-4 pontos veszteséggel indulhat.

Erősödött szerdán a frankfurti tőzsde mutatója a Wall Street erős indítására, a TUI mintegy 9 százalékos drágulására és a banki részvények árfolyam emelkedésére. A DAX index 2,25 százalékkal (80,31ponttal) 3647,51 pontra nőtt.

A legnagyobb európai utaztatási cég, a TUI 8,79 százalékkal 16,83 euróra drágult, miután nagy volt a kereslet a részvény iránt azt követően, hogy még kedden áttörte az ellenállási pontnak számító 14,90 eurós határt és ekkor vásárolni kezdték a papírt a nagy intézményi befektetők. Az árfolyam emelkedésben szerepet játszott az a szerdai bejelentés is, miszerint a TUI tárgyalásokat folytat a dán Sterling European Airways megvásárlásáról.

Számos vezető német bank tartott közös fórumot szerdán, ahol több olyan bejelentés hangzott el, ami erősítette a pénzügyi papírok árfolyamát. Egyebek között a HVB Group elnöke elmondta, hogy a költségeket a tavalyi 8 százalék után idén további 10 százalékkal csökkentik. A Deutsche Bank elnöke pedig arról számolt be, hogy a cég költségei jövőre 16,5 milliárd euró alá csökkennek az idei mintegy 17,5 milliárd euróról. A HVB árfolyama 8,27 százalékkal, a Deutsche Bank részvényára 4,29 százalékkal drágult. A SAP szoftvergyártó 10,57 százalékos nyereséggel 125,21 eurón zárt, miután a Morgan Stanley a cég célárát 100 euróról 135-re emelte.

Az autóipari részvények árnövekedését a szakértők a jövő héten nyíló frankfurti járműipari kiállítással hozták összefüggésbe, ahol a cégek felvonultatják legújabb termékeiket. A BMW 3,28 százalékkal, a DaimlerChrysler 2,33 százalékkal, a VW 0,33 százalékkal erősödött. A távközlési Deutsche Telekom árfolyama 0,38 százalékkal 13,12 euróra nőtt.

Erősödött szerdán a párizsi tőzsdemutató, a CAC index 1,75 százalékkal (58,85 ponttal) 3422,78 pontra nőtt. A napi forgalom döntő része a Vivendi részvényére esett, miután a befektetők elégedetten fogadták azt a keddi bejelentést, hogy az NBC megvásárolja a Vivendi amerikai szórakoztatóipari egységeit. A Vivendi árfolyama 3,36 százalékkal nőtt. A Deutsche Bank a Vivendi részvénybesorolását tartásról vásárlásra javította fel.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik