Belföld

Az USA nagyobb ENSZ jelenlétet akar Irakban

George Bush amerikai elnök jóváhagyta azt a határozattervezetet, amelyet az Egyesült Államok az ENSZ Biztonsági Tanácsa elé terjeszt a világszervezet iraki mandátumának kiszélesítéséről és egy többnemzetiségű erő létrehozásáról további országok katonáinak bevonásával.

Az elnök előtte a Fehér Házban megbeszélést folytatott Colin Powell külügyminiszterrel, aki egy új BT-határozat elfogadását szorgalmazta. Amerikai források szerint a tervezetet hamarosan a BT tagjainak rendelkezésére bocsátják és legkorábban már szerdán megkezdhetik a konzultációkat. A határozattal az Egyesült Államok szeretné elérni, hogy az eddiginél több ország járuljon hozzá katonákkal az iraki stabilizáláshoz. A neve elhallgatását kérő washingtoni illetékes szerint a tervezet választ ad azoknak az országoknak az aggodalmaira, amelyek eddig kifejezett ENSZ-felhatalmazás híján vonakodtak csapatokat küldeni Irakba. Az amerikai álláspont eddig az volt, hogy a BT májusi határozata is elegendő az iraki stabilizálásban való részvételhez. Ez arra buzdította a tagállamokat, hogy segítsék az amerikai vezetésű koalíciót Irak újjáépítésében, beleértve a stabilitás és biztonság megteremtését is.

Richard Armitage amerikai külügyminiszter-helyettes a múlt héten vetette fel először, hogy az iraki békefenntartás az ENSZ égisze alatt folytatódjon, de a többnemzetiségű erők élén amerikai parancsnok álljon. A BT több tagja, így Franciaország, Németország és Oroszország továbbra is központi szerepet követel az ENSZ-nek Irakban gazdasági, politikai és katonai téren egyaránt. Washington az amerikai katonák elleni szinte naponta ismétlődő támadások, a biztonság hiánya miatti hazai bírálatok hatására keresi immár a megegyezést azokkal az államokkal, amelyek a Biztonsági Tanácsban annak idején ellenezték az iraki háborút. Amerikai remények szerint Pakisztán, India és Törökország is békefenntartó katonákat küld Irakba, ha a művelet az ENSZ zászlaja alatt folytatódik.

Washingtonban abban bíznak, hogy a határozat megnöveli más országok adakozó kedvét is. Amerikai törvényhozók és Paul Bremer, Irak amerikai polgári kormányzója az utóbbi napokban egyaránt a katonai feladatok és az újjáépítés növekvő költségeire figyelmeztetett. A Pentagon becslése szerint a katonai műveletek havonta négy milliárd dollárt emésztenek fel, miközben az amerikai költségvetési deficit jövőre elérheti a 480 milliárd dollárt.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik