Belföld

Befektetésajánló – hazardőröknek: NABI-részvények

A NABI-részvények ára feltámadt a hírre, hogy talán nem oszlatják fel az Első Magyar Alapot, a társaság többségi tulajdonosát. Megváltás vagy csak haladék a friss lehetőség?

A BÉT által szervezett Intézményi Befektetői Találkozón majdnem minden vállalat vezetője azzal fejezte be az előadását, hogy a befektetők figyelmébe ajánlotta saját vállalata részvényeit. Így tett Róna Péter, a NABI alapító-elnöke is, mondandója azonban nem feltétlenül repítette volna a gazdasági rovatok élére az előadásáról szóló írásokat. Az, hogy mégis a NABI vált a vezető hírré, egy kérdésre adott válasznak köszönhető, miszerint elképzelhető, hogy nem fejezi be működését a NABI-részvények 54 százalékát birtokló kockázati tőkealap, az Első Magyar Alap (EMA).

Ez azért jelentős információ, mert ha felszámolják az alapot és nem találnak a részesedésre szakmai vevőt – erre pedig jelenleg kevés az esély –, akkor a NABI-részvényeket kénytelenek lennének felosztani az alap tulajdonosai között. A tulajdonosok, tekintve, hogy elsősorban amerikai és európai pénzügyi befektetők, arra törekednének, hogy készpénzre váltsák a nyakukba szakadt részvények egy részét. A befektetők eladásai viszont tartósan nyomás alatt tarthatná a NABI részvények árfolyamát a tőzsdén. E kilátások és a társaság katasztrofális eredményeinek hatására a részvényárfolyam egy év alatt 40 százalékkal zuhant.

Mitől emelkedik az árfolyam? 

Róna Péter, aki mellesleg az EMA vezetője is, elmondta, hogy ha meghosszabbítják az EMA mandátumát, akkor azt nem a NABI kedvéért teszik, hanem azért, mert a Biorex nevű befektetésüknél az ígéretes molekula kifejlesztéséhez még legalább másfél év szükséges. Ez alatt az időszak alatt talán a NABI is talpra állhatna. Az EMA működésének meghosszabbítása tehát legalább az egyik gondot levenné a befektetők válláról, de vajon nem csak a probléma elodázásáról van szó? Valóban jogos az árfolyam 12 százalékos emelkedése a hírre? 

Lehet ennél rosszabb is?

A NABI befektetői fájdalmas módon tanulták meg az elmúlt években, hogy a társaságnál a következő negyedév eseményeit is homály fedi. Számos, rendszerint negatív meglepetéssel szolgált a cég, s ennek tükrében elég merész vállalkozás előre tekinteni, hogy vajon milyen formát is mutat a társaság két év múlva, ha valóban megmarad az EMA.

A helyzetet talán annak az elemzőnek az esete tükrözi a legjobban, aki három egymást követő negyedév eredményeit is úgy kommentálta, hogy „azt hittük, ennél lejjebb nem csúszhat a vállalat eredményessége, csalódnunk kellett, de legalább tudjuk, hogy ennél lejjebb már tényleg nem csúszhat a NABI”. Valóban úgy tűnik, hogy a második negyedév volt az alja, de ezt már hittük néhányszor.

Eljött a válságkezelés ideje


Röviden szólva, ugyanazon tényezők fogják meghatározni a feltámadás lehetőségét, mint amelyek a kudarc mögött vannak. A bruttó fedezet – ami legfőkébb a dollár árfolyamától függ – és a rendes üzletmenet. Hiszen jelenleg beszállítói problémák miatt nem tudott szállítani a cég.

A katasztrofális második negyedév után, amikor a társaság vesztesége elérte a tőzsdei érték 20 százalékát, a menedzsment válságkezelésbe kezdett. Ennek részei a költségcsökkentés és a bérbefagyasztás. Amennyiben ezek az intézkedések sikeresnek bizonyulnak, akkor a társaság talpra állhat, még mielőtt a veszteségek miatt bekövetkező hitelállomány-növekedés újabb megoldandó feladat elé állítaná a céget.

Tőzsdei bevezetés Amerikában?

A talpraállás mellett is csak akkor beszélhetünk a probléma megoldásáról az EMA mandátumának meghosszabbításával, ha az amerikai tőzsdei hangulat javul, és lehetőség nyílik az idén megvalósíthatatlanná vált tengerentúli részvénykibocsátással egybekötött tőzsdei bevezetésre. Erre már csak azért is szükség lenne, mert a NABI alultőkésített és friss pénzre lenne szüksége.

A hitelfelvétel már nem alternatíva, mert a társaság már csak távolról integet a célként kitűzött 80 százalék körüli eladósodottság után. A cég esetleges magára találása már akár egy magasabb árat kínáló szakmai befektető érdeklődését is felkeltené, ami egy attraktív felvásárlási ajánlatba torkollhatna.

Az árfolyam megugrása azonban mindezek ellenére is enyhe túlreakciónak tűnik. Különösen amiatt, mert ez csak lehetőség, amiről szeptember 17-ei ülésén dönt az EMA. De azt sem szabad elfelejteni, hogy a társaság jelenleg válságban van, a veszteség hatalmas, a készletállomány ideiglenesen megugrott, ez pedig magával vonta az eladósodottsági mutató növekedését, ami elérte a 135 százalékot a saját tőkéhez mérten. Tehát érdemes megvárni a harmadik negyedévről érkező indikációkat. Aki most NABI részvényt vesz, az a feltámadás feliratú mezőre tesz a rulettasztalnál.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik