Belföld

Privatizációs rekord Szerbiában: a Philip Morris megvette a DIN-t

Az Altria csoport Philip Morris egysége kedden 518 millió euróért megvette a legnagyobb szerb dohánygyár, a nisi DIN 66,45 százalékos állami tulajdonrészét. Az erről szóló szerződést kedden írták alá Belgrádban az amerikai vállalat és a szerb kormány képviselői. A szerződés aláírásakor Zoran Zivkovic szerb miniszterelnök azt hangoztatta, hogy a DIN (Duvanska Industrija Nis) eladása a rendszerváltás óta a legnagyobb privatizáció Szerbiában, amelynek révén az amerikai vállalatok már az első helyre kapaszkodtak fel a külföldi a befektetések nagyságát rangsoróló listán.

Zivkovic szerint az amerikai dohányipari óriás megjelenése a szerb piacon arról tanúskodik, hogy az országban sikeresen zajlik a reformfolyamat és “két és fél éves harc után sikerült legyőzni a dohánycsempészetet”. Jean-Clode Kunz, az amerikai vállalat közép-európai regionális képviselője hasonlóképpen azt hangoztatta, hogy a DIN megvétele a szerb kormány iránti bizalomnak a jele. Kunz elismerően szólt a reformfolyamat menetéről, és méltatta azt, hogy Szerbiában adott a megfelelő jogi háttér a privatizációhoz.

A DIN privatizációs pályázatát április 4-én hirdetették meg, a legnagyobb szerbiai dohánygyárra három érvényes pályázat érkezett: a Philip Morrison kívül a British-American Tobacco és a rovinji székhelyű TDR horvát vállalat akarta megvenni.

Az amerikai vállalat 387 millió euró készpénzt fizet a nisi dohánygyár 66,45 százalékáért, és kötelezettséget vállalt további 64,85 millió eurós befektetésre, illetve összesen 66,17 millió eurót szán a szociális program végrehajtására. A szociális program többek között előirányozza, hogy azonnal 10 százalékos fizetésemelésben részesülnek a DIN dolgozói, és ezen felül még az idén szétosztják közöttük a vállalat nyereségének öt százalékát.

A Philip Morris által kifizetett készpénz közel tíz százaléka a köztársasági nyugdíjalapba folyik be, 20 millió euróhoz jut a nisi önkormányzat, és a többi pénzt az ország versenyképességének javítására és infrastrukturális befektetésekre fordítják.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik