Belföld

Fenyegetés az űrből – ez nem katasztrófafilm

Brit és amerikai csillagászok augusztus vége óta figyelnek egy aszteroidát, amelynek a lottó ötösnél jóval nagyobb esélye van arra, hogy 2014. márciusában a Földnek ütközzön.

Az űrből érkező óriássziklát a Socorróban (USA, Új-Mexikó) működő Lincoln Földközeli Aszteroida Program (Lincoln Near Earth Asteroid Research Program – LINEAR) kutatói észlelték először augusztus 24-én. Megfigyelésüket jelentették az aszteroida- és üstökös-megfigyelésben klíringházként működő massachusetts-i kisbolygóközpontnak (Minor Planet Center). Az égitestet 2003 QQ47 kóddal jegyezték be.


Mars és Jupiter között 

A Naprendszerben a legtöbb aszteroida a Földtől biztonságos távolságban, a Mars és a Jupiter között kering. Előfordul azonban, hogy a nagybolygók gravitációs hatása megzavarja keringésüket, és ilyenkor a Föld szomszédságába sodródnak. 


Mégis inkább a lottó ötös


A brit Near Earth Objects Information Centre csillagászai által az elmúlt hét napon elvégzett 51 pályamérés szerint jelenleg 1 a 909 000-hez az esélye annak, hogy a kozmikus szikla 2014. március 21-én becsapódik a Földbe – adta hírül a londoni rádió. (A lottó ötös valószínűsége 1:43 949 268, azaz az aszteroida becsapódásának esélye jóval nagyobb.)

A BBC-nek nyilatkozó szakértők siettek leszögezni, hogy további mérésekkel valószínűleg teljesen kizárható lesz az ütközés veszélye. Az


Fenyegetés az űrből – ez nem katasztrófafilm 1


aszteroida az elkövetkező két hónapban a Földről jól megfigyelhető, és a kutatók folyamatosan követik, pályájának pontos meghatározása végett.

Tízes skálán egyes riasztási fokozatot kapott

A brit szakértők szerint van realitásalapja azoknak az utóbbi években készült tudományos-fantasztikus filmeknek, amelyekben különböző robbantásos módszerekkel próbálnak eltéríteni Föld felé tartó pályájukról aszteroidákat.

Az aszteroidát egyes fokozattal jelölték a tízfokozatú torinói skála szerint, amely azt mutatja, hogy a megfigyelt égitest mekkora kockázatot jelent a Földre. A tízes fokozat a globális időjárási katasztrófával járó becsapódás teljes bizonyosságát jelzi. Az egyes fokozatú objektumokat a hivatalos meghatározás szerint “indokolt gondosan figyelni”.


Fenyegetés az űrből – ez nem katasztrófafilm 2

20 millió atombomba hatása

Az eddigi adatok szerint a 2003 QQ47 átmérője 1,2 kilométer. Vagyis mintegy tizede az égitestnek, amelynek becsapódása a jelenlegi tudományos vélekedések szerint 65 millió évvel ezelőtt véget vetett a dinoszauruszok uralkodásának a Földön.


Az aszteroida másodpercenként 30 kilométeres sebességgel halad; súlya 2,6 milliárd tonna lehet. Becsapódása 350 milliárd tonna TNT robbanóerejével egyenértékű detonációt jelent, vagy a hirosimai atombomba 20 milliószoros hatását okozná – ez elvben egy egész kontinenst feldúlhat. 

Forrás: National Geographic Online

Ajánlott videó

Olvasói sztorik