Belföld

Egymillióba is kerülhet a terhesség

Egy lombikbébi-kísérlet az egészségbiztosító támogatásával 70-300 ezer forintba kerül, ám ha ötödszörre sem sikerül áldott állapotba kerülni, akár egymillió forintra is rúghatnak a költségek - olvasható a Magyar Hírlapban.

A fejlett társadalmakban világszerte rohamosan nő a meddőség aránya. A meddőség leginkább az iskolázott, karriert építő rétegek betegsége. A tanulmányok befejezése, a karrier elkezdése után 30-35 éves lesz egy nő, mire a szülésre gondol. A nőknek a húszas éveik vége felé már rohamosan csökken a reprodukciós képességük a petesejtek öregedése miatt. Harmincéves kor alatt a nőknek 20-30 százalék az esélyük a terhességre ciklusonként, negyven év felett már csak öt százalék.

Magyarországon 1988 óta végeznek méhen kívüli megtermékenyítést, és körülbelül ötezer lombikbébi él az országban. A gyermektelen párokat tizenegy meddőségi központ fogadja. Az idén 15 éves Fővárosi Nyírő Gyula Kórház Meddőségi és Asszisztált Reprodukciós Centrumában a párokat komplex kezeléssel várják, szaknőgyógyász, biológus, pszichológus, andrológus, szaknővér fogadja az oda fordulókat. A lombikbébiprogram nem olcsó. Az egészségbiztosító öt megtermékenyítést fizet, és támogatja a drága gyógyszereket. De még így is 70 és 300 ezer forint között van egy lombikbébi-kezelés. Ha nincs támogatás, akár egymillió forintot is fizethet a pár. A legtöbb gyerekre vágyó pár azonban mindenre elszánt, gyakran évekig spórolnak, vagy eladják az autójukat, csak hogy esélyük legyen a terhességre.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik