Belföld

Brókerbotrány – tudják már, hogy hol a pénz

Az MTI információi szerint nem tett, az m1 Híradója szerint viszont tett vallomást az a szír férfi, akit a rendőrség állítólag a kiszivárgott információk miatt volt kénytelen őrizetbe venni.

Az MTI információi szerint sem az ORFK Szervezett Bűnözés Elleni Igazgatósága (SZBEI), sem az ORFK nem hallgatta ki hétfőn a pénzmosással gyanúsított szír állampolgárságú férfit. A Magyar Televízió Híradójának értesülése szerint ugyanakkor vallomást tett a K&H bank brókercégénél történt sikkasztás kapcsán előzetes letartóztatásba vett férfi.

Előzmények

Az SZBEI pénzmosás elleni osztályának vezetője múlt hét keddi sajtótájékoztatóján arról számolt be: a jelenlegi ismeretek szerint körülbelül 10 milliárd forintot sikkasztott el Kulcsár Attila társaival. Ebből 6 milliárd forint két szír állampolgárhoz került, akik készpénzben vették fel az összeget két év alatt, általában 10-100 millió forint volt az egyszeri tranzakció összege – mondta kedden Molnár Csaba.
A rendőrség a múlt héten csütörtökön tájékoztatta az MTI-t arról, hogy pénzmosás bűntett elkövetésének megalapozott gyanúja miatt elfogta és gyanúsítottként kihallgatta E. A. H. szíriai állampolgárt. A férfit pénteken előzetes letartóztatásba helyezte a Pesti Központi Kerületi Bíróság. A rendőrség ugyancsak csütörtökön közölte, hogy aznap nemzetközi elfogatóparancsot adott ki a Fővárosi Főügyészség a külföldön tartózkodó M. A. ugyancsak szíriai állampolgárral szemben.

Nehogy elszökjön az országból a híradó miatt 

A rendőrség nem kívánta kommentálni a sajtóértesüléseket, a Híradó információi szerint azonban az előzetesbe vett E. A. Hasszán szíriai állampolgár vallomást tett és elismerte, hogy öccse kérésére részletekben felvett 6 milliárd forintot.

Míg állítása szerint ő nem tudja, hogy testvére, Mahmud kiknek továbbította a felvett pénzt, addig a Magyar Televízió Kék fény című műsora szerint a rendőrség állítólag már azt is tudja, hogy miután a szír férfi levette saját jutalékát, kinek adta át a pénzt. Sőt a testületnél már azt is tudják, hogy Kulcsár Attila kiknek utalta át a milliárdokat. A névsort egyelőre nem hozzák nyilvánosságra, nehogy az érintettek elszökjenek az országból.

A Magyar Televízióban Hasszán magyarországi érdekeltségeiről elhangzott, hogy van köztük utazási iroda, pénzváltó és étterem is. A szír férfi vagyonát zárolták, és a rendőrség lefoglalta luxusautóját is.

A többmilliárdos pénzhamisítási ügyben hamarosan újabb gyanúsítások várhatók, a múlt héten őrizetbe vett szír férfi ingatlanjainak zár alá vételét már kezdeményezte az SZBEI – hangzott el ugyancsak az MTV Híradójában. A Magyar Hírlap ezzel kapcsolatban úgy tudja, eldőlt, hogy rövidesen a kihallgatandók között lesz a K&H Bank korábban lemondott vezérigazgatója, Rejtő E. Tibor is.

Sokat ártottak a kiszivárgott információk

A Magyar Hírlap keddi számában arról is beszámol a brókerbotrány kapcsán, hogy a nyomozók szerint rendkívül sokat ártott az eljárás érdekeinek, hogy idő előtt kiszivárogtak az előre eltervezett nyomozati ütemterv bizonyos részletei.

A múlt hét szerdán őrizetbe vett, illetve szökésben lévő két szír állampolgár elfogását eredendően erre a hétre tervezték a rendőrök, ám lépéskényszerbe kerültek a sajtóban megjelent hírek miatt, amelyek a milliárdokat felvevő két férfi majdani gyanúsítotti kihallgatását tényként közölték – írja a lap. Pánikszerű gyorsasággal készültek el olyan jelentések, amelyek megalapozottá tették a két feltételezett elkövetővel szemben a bűncselekmény gyanúját, s megindulhatott ellenük az eljárás. 

Indul az IEB ellenőrzése

A lap szerint megkezdődött a két arab számlájára utalt csaknem hatmilliárd forint felvételének utólagos ellenőrzése is. Itt elsősorban azt vizsgálják a nyomozók, hogy az érintett Inter-Európa Bank munkatársai eleget tettek-e bejelentési kötelezettségüknek a tucatnyi alkalommal történt több tízmilliós készpénz felvételekor. Medgyessy Péter miniszterelnök, aki ezen időszak egy részében az IEB elnöke volt hétfőn úgy nyilatkozott: a pénzmosás-gyanús eseteket jelentették a rendőrségnek.

A Magyar Hírlapnak nyilatkozó névtelen szakértő szerint ugyanakkor valószínű, hogy néhány esetben elmulasztották a jelentést. Ha ugyanis ekkora pénzmozgásról szóló jelentés érkezett volna, s arab személyek adataival találkoznak, mindenképpen megkezdődött volna az adatgyűjtés és -ellenőrzés.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik